Νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουλίου

14 Ιουλίου 2004
 
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι διεκδικούν την άμεση υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) που να εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Με ομόφωνη απόφασή της η διοίκηση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. κηρύσσει
νέα 48ωρη απεργία

από τις 8 το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουλίου έως τις 8 το πρωί της Κυριακής 18 Ιουλίου
– στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και στα γραφεία ανταποκρίσεων των αθηναϊκών εφημερίδων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη
– στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στα γραφεία του Α.Π.Ε. στη Θεσσαλονίκη
Επίσης 48ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουλίου έως τις 8 το πρωί της Κυριακής 18 Ιουλίου
– στους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης και στα γραφεία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη
– στην ΕΤ-3 και
– στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Στη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ), θα πραγματοποιηθούν και τις δύο ημέρες μόνον τρίωρες στάσεις εργασίας
– από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι στο Δημοτικό Ραδιόφωνο FM100 και
– από τις 8 το βράδυ έως και τις 11 το βράδυ στη Δημοτική Τηλεόραση TV100
αφού η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. έχει υπογράψει με τη ΔΕΠΘΕ σύμβαση με ικανοποιητικούς όρους.
Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. ζητά την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) με τις εκδοτικές και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν στους δημοσιογράφους αμοιβές, που ν’ ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και να διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας σ’ όλους τους χώρους.
Η εμμονή των εκπροσώπων των εκδοτικών και ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων σε αυξήσεις, που δεν «καλύπτουν» τη χαμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Είναι χαρακτηριστικό πως αρνούνται να ικανοποιήσουν στοιχειώδη θεσμικά αιτήματα του κλάδου και ν’ αποδεχθούν δίκαιες και εύλογες αυξήσεις των αποδοχών των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στις εκδοτικές και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.
Ειδικά, στην ΕΤ-3 και στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ δημοσιογράφοι που «καλύπτουν» πάγιες και διαρκείς ανάγκες εξακολουθούν να εργάζονται με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου αντί των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου τις οποίες δικαιούνται.
Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. επιμένει στην απόφαση να υπογραφούν, το συντομότερο δυνατό, συμβάσεις αορίστου χρόνου και να λήξει η ιδιότυπη αυτή «ομηρία» δημοσιογράφων που συμμετέχουν στη σύνταξη των δελτίων ειδήσεων, ρεπορτάζ και στις ενημερωτικές εκπομπές.
Στη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Θ.Ε.), με την οποία η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα (FM 100, TV 100), αποφασίστηκε να γίνουν μόνον οι τρίωρες στάσεις εργασίας για να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους που απεργούν.
Η διοίκηση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. καλεί όλα τα μέλη της που εργάζονται στις ημερήσιες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, στα γραφεία των ημερησίων αθηναϊκών εφημερίδων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στην ΕΤ-3, στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ και στους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία.
Επίσης καλεί και τους δημοσιογράφους που απασχολούνται σε αυτά τα Μ.Μ.Ε. και δεν είναι ακόμα μέλη της Ένωσης, να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
 
Facebook Twitter