Να παγώσει το Μνημόνιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις

21 Μαΐου 2012

 

Σήμερα αντιπροσωπεία Ομοσπονδιών Εργαζομένων και Συνδικαλιστικών οργανώσεων επισκέφτηκε τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Καταθέσαμε τον προβληματισμό μας για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, που εδώ και δύο χρόνια από τις εφαρμογές της αδιέξοδης πολιτικής του μνημονίου στενάζει από τη βαθιά ύφεση, ανεργία και την ανεξέλεγκτη μείωση των μισθών και ζητήσαμε άμεσο πάγωμα του νόμου 4046/12 και της εφαρμοστικής πράξης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Υπουργός αναγνώρισε την ορθότητα της εκτίμησης μας και μας δήλωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα την ανάγκη να συμβάλλει στο να αποτραπεί το κλίμα όξυνσης, που δημιουργείται από την επιβολή του 2ου Μνημονιακού Νόμου 4046/12 και της εφαρμοστικής πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, που επιβάλλει την αναγκαστική λήξη όλων σχεδόν των συλλογικών μας συμβάσεων, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στους εργοδότες να προχωρούν σε πρόωρη και εκδικητική καταγγελία.
Από την ημέρα που ενημερώθηκε, όπως μας δήλωσε, για το περιεχόμενο της σημερινής μας συνάντησης, ξεκίνησε μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει και συνάντηση για διαβούλευση με εργοδοτικούς φορείς.
Στόχος της διαβούλευσης είναι να υπάρξει αναβολή της εφαρμογής, τουλάχιστον μέχρι την ανάληψη της νέας κυβέρνησης.
Με αυτό τον τρόπο θεωρεί:
1. Ότι μπορεί να παγώσει η εφαρμογή των νόμων, που καταλύουν τις συμβάσεις, τα δικαιώματα και τις αμοιβές.
2. Ότι μπορεί να σταματήσει η διαδικασία υπογραφής ατομικών συμβάσεων με δυσμενείς για τους εργαζόμενους όρους.
Θεωρούμε δε θετική τη συνάντηση που έγινε, και εκτιμάμε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση.
Τέλος, οι ομοσπονδίες αποφάσισαν να απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να επιδιώξουν συναντήσεις μαζί τους, προκειμένου να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

 

 

Facebook Twitter