Να δημοσιοποιηθεί η διαδρομή των μυστικών κονδυλίων της ΓΓΕ

8 Σεπτεμβρίου 2011
 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης υποδέχτηκε με ικανοποίηση την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ενέργεια που αυτονοήτως θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, το απαραίτητο αυτό βήμα στον δρόμο της διαφάνειας δεν επιτρέπεται να μένει μετέωρο: η ΓΓΕ έχει την υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα τις περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια αυτά όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και τα στοιχεία των δημοσιογράφων ή των Μέσων Ενημέρωσης στα οποία κατέληγαν κάθε φορά.

Παρά το γεγονός ότι το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, δια της ΠΟΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ, ακόμη και σε ήσσονες περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρήθηκε να σπιλωθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος με τη μέθοδο της γενίκευσης, επίμονα ζητούσε να δίνονται όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη βολική τακτική της εκβιαστικής σιωπής.

Η τακτική αυτή όμως, που έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της και αφήνει να αιωρούνται υποψίες ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων κονδυλίων δεν σημαίνει απαραιτήτως και ακύρωση των εξαρτήσεων που ενδεχομένως καλλιεργήθηκαν με αυτά.

Η ΓΓΕ έχει την υποχρέωση να διαψεύσει εμπράκτως τα σενάρια αυτά βγάζοντας στο φως όλες τις μυστικές συναλλαγές της με πρόσωπα και φορείς που κινούνται στο χώρο της Ενημέρωσης.

               
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Facebook Twitter