Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

4 Ιουλίου 2007

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης  εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του τόσο για το περιεχόμενό του Σχεδίου Νόμου για τη συγκέντρωση και αδειοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αυτό προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς να κληθούν στην αρμόδια Επιτροπή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει ότι το ζήτημα της συγκέντρωσης των ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, τόσο για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και την αντικειμενικότητα της πληροφόρησης όσο και για τις σχέσεις εργασίας, με τον κίνδυνο που δημιουργεί η συγκέντρωση της χρησιμοποίησης κοινού δημοσιογραφικού δυναμικού χωρίς να εξασφαλίζονται επιπλέον αμοιβές ή άλλα εργασιακά δικαιώματα και το σπουδαιότερο χωρίς να έχει ρυθμιστεί το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των συντακτών.
Επιμένει στην καθιέρωση προϋποθέσεων για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, τη διαφάνεια και την προέλευση των κεφαλαίων τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, της σύνθεσης προσωπικού, των απαιτήσεων των εργαζομένων και των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Εκφράζει την αντίθεσή της στην κατάργηση των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου.
Διαφωνεί κατηγορηματικά με την –έστω και εν μέρει­– ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ ζητεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι η ψήφισή του και η εφαρμογή του θα διαιωνίσει και θα επιδεινώσει τη ραδιοτηλεοπτική ασυδοσία με όλες τις επιπτώσεις για την κοινωνία, τη δημοκρατία και το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter