Μόνο η λύση των προβλημάτων περιορίζει τις διαδηλώσεις

29 Μαΐου 2013

 

Την αντίθεσή του στα σχέδια του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, για περιορισμούς στο συνταγματικό δημοκρατικό δικαίωμα των διαδηλώσεων, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Το επιχείρημά του ότι από τις διαδηλώσεις παρακωλύεται η κυκλοφορία στους κεντρικούς άξονες φαντάζει προσχηματικό, όταν μεγάλη συμφόρηση στους κεντρικούς δρόμους παρατηρείται καθημερινά, ακόμα και χωρίς καμία διαδήλωση.
Και ο σχεδιασμός να περιορίζονται οι κάτω των 200 διαδηλωτών σ’ ένα πεζοδρόμιο, μόνο  ένταση θα προκαλεί όταν κατά τη διάρκεια της πορείας προστεθούν και άλλοι διαδηλωτές, όπως γίνεται πάντα. Οι διαδηλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αριθμητικές προσθαφαιρέσεις του όγκου τους, αλλά με ικανοποίηση των αιτημάτων των διαδηλωτών. Και με ποια λογική –και κυρίως με ποια εγγύηση- ο περιορισμός θα αφορά 200 διαδηλωτές και όχι αργότερα σε εκατό, πενήντα, ή και σε τρία άτομα, όπως στην περίοδο της δικτατορίας; Οι εκπτώσεις στα συνταγματικά θεμελιώδη δικαιώματα πάντα εκεί οδηγούν.
Όσο για τις αιτιάσεις ότι οι διαδηλώσεις επιδρούν επιζήμια στη λειτουργία των κεντρικών καταστημάτων, αποστομώνονται από τα δεκάδες χιλιάδες «λουκέτα» σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις και δήμους, όπου σπάνια γίνονται μικρές ή μεγάλες διαδηλώσεις. Κύρια και βασική αιτία γι’ αυτή την τραγική κατάσταση είναι η μαζική φτωχοποίηση των καταναλωτών, από τις ληστρικές τροϊκανές μνημονιακές πολιτικές, που εξοργίζουν και κινητοποιούν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Πίσω από τους αριθμούς είναι πάντα οι άνθρωποι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Facebook Twitter