Μεταρρυθμίσεις στα Δημόσια ΜΜΕ των Δυτικών Βαλκανίων

11 Ιουλίου 2018

H μετατροπή των Κρατικών Μέσων Ενημέρωσης σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε ένα σύνολο υπηρεσιών πληροφόρησης που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον είναι το αντικείμενο του ευρωπαϊκού έργου «Τεχνική βοήθεια στα Μέσα Δημόσιας Υπηρεσίας στα Δυτικά Βαλκάνια», προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.  Το νέο μεταρρυθμιστικό έργο έχει διετή διάρκεια και παρουσιάστηκε σε διήμερη συνάντηση στα Τίρανα.

Ωφελούμενοι του έργου είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσυφοπέδιο, η FYROM, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, χώρες στις οποίες μέχρι τώρα οι απειλές κατά της ζωής, ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, οι λεκτικές και οι φυσικές επιθέσεις αποτελούν μέρος της καθημερινότητας πολλών δημοσιογράφων. Οι κυβερνήσεις των συγκεκριμένων χωρών χρησιμοποιούν κρατικούς προϋπολογισμούς και επιδοτήσεις για να περιορίσουν την εις βάρος τους κριτική και να  ακυρώσουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν χάρη στο έργο αποσκοπούν στην εφαρμογή  νέων μοντέλων χρηματοδότησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ώστε να διασφαλιστεί η αυτονομία των μέσων. Θα επιδιωχθεί επίσης η δημιουργία ενός νέου πλαισίου δεοντολογικών αρχών που θα υποχρεώνει τα διοικητικά στελέχη να συμβιβαστούν με συγκεκριμένα πρότυπα και πρακτικές. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν δημοσιογραφικά δίκτυα συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων ΜΜΕ των έξι χωρών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται απευθείας ανταλλαγή ειδήσεων μεταξύ των κρατών αλλά και να παράγονται σε συνεργασία επιλεγμένα ερευνητικά θέματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να καταστήσει τα δημόσια Μέσα στα Δυτικά Βαλκάνια επαγγελματικά, διαφανή και υπεύθυνα με σύγχρονες και αποτελεσματικές λειτουργίες, αφήνοντας πίσω το γραφειοκρατικό και κυβερνητικά προσδιορισμένο παρελθόν. Η εξέλιξη αυτή είναι και ένα όχημα ένταξης των χωρών αυτών  στο αξιακό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο έχουν αναλάβει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Οργανώσεων (EBU), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), τον Αυστριακό Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό (ORF), το Βαλκανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (BIRN) και την  Eurovision News Exchange για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ERNO)

Σύνταξη: Μαρία Βουλιούρη

Facebook Twitter