Τέσσερις ταινίες βραβευμένες με τη μεγαλύτερη διάκριση σε Βερολίνο, Κάννες και Βενετία περιλαμβάνει το πρώτο «εσωτερικό» αφιέρωμα του Ταινιοράματος που παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν».
Στην ενότητα «Ταινίες στολισμένες με… χρυσάφι», με την οποία αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουλίου, η διοργάνωση, περιλαμβάνονται ταινίες που ο χρόνος έχει δικαιώσει ως αριστουργήματα, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και τις τάσεις των μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ, άρα και του καλλιτεχνικού σινεμά: έμφαση στα ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα (οικολογία, παιδεία, φτώχεια, αποκλεισμός), προσοχή στα ταλέντα της Ανατολής και στο δυναμικό σινεμά της Κίνας ή της Τουρκίας, αλλά και ανίχνευση μιας δυναμικής που έκτοτε έχει επιβάλει την παρουσία της, ταινίες ρευστές, ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ.
Αναλυτικά οι προβολές:
Δευτέρα 15/7 – Μέλι (Bal, 103’, 2010)
Ο Γιουσούφ είναι μοναχοπαίδι και ζει με τους γονείς του σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή. Για το νεαρό αγόρι, το γειτονικό δάσος είναι μέρος μυστηρίου και περιπέτειας όπως το ζει ενώ συνοδεύει τον πατέρα του στη δουλειά καθημερινώς. Ο πατέρας του, ο Γιακούπ, είναι μελισσοκόμος και τοποθετεί τις κυψέλες του στις κορυφές των πιο ψηλών δέντρων του δάσους. Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου γι’ αυτή την ποιητική αλληγορία του Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου.
Προβολές: 21.00, 23.00
Τρίτη 16/7 – Μυστικά και ψέματα (Secrets and Lies, 142’, 1996)
Πετυχημένη μαύρη γυναίκα ανακαλύπτει μετά από χρόνια τη μητέρα της, μια λευκή γυναίκα χαμηλής τάξης. Εκείνη όμως την αρνείται. Οι συγκινήσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ τα μυστικά της καθεμιάς βγαίνουν στην επιφάνεια. Χρυσός Φοίνικας Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών και ακόμη δυο βραβεία, Χρυσή Σφαίρα γυναικείας ερμηνείας, και πέντε υποψηφιότητες στα Όσκαρ, γι’ αυτό το αριστούργημα του Εγγλέζου σκηνοθέτη Μάικ Λι.
Προβολές: 20.30, 23.05
Τετάρτη 17/7 – Ανάμεσα στους τοίχους (Entre les Murs, 128’, 2008)
Σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Παρισιού, ένας νεαρός καθηγητής και οι 25 μαθητές μιας τάξης του λυκείου ξεκινούν τη σχολική τους χρονιά, η οποία θα βάλει σε δοκιμασία τις αξίες και τα πιστεύω τους. Η ταινία της χρονιάς, που έσπασε ταμεία, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών, και έκανε τον σκηνοθέτη της, Λοράν Καντέ, τον πλέον δημοφιλή στη διεθνή κινηματογραφία.
Προβολές: 21.00, 23.10
Πέμπτη 18/7 – Ακίνητες ζωές (Still Life, 111’, 2006)
Η λυρική ταινία του Ζανγκ Κε Για (Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας στη Βενετία) μιλάει για μια πόλη που βρίσκεται ολόκληρη κάτω από το νερό και τους κατοίκους της που επιστρέφουν για να σώσουν ό,τι μπορούν και να αποχαιρετίσουν αυτούς που έχασαν. Παράλληλα, δύο άνθρωποι, ένας ανθρακωρύχος και μια νοσοκόμα επιστρέφουν μετά από χρόνια για να ανταμώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Προβολές: 21.00, 23.00
Η είσοδος σε κάθε προβολή στοιχίζει 5€. Τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δικαιούνται δωρεάν είσοδο δείχνοντας την ταυτότητα της Ένωσης.
Αναζητήστε το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης σε βιβλιοπωλεία, καφέ, βίντεο κλαμπ και άλλα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή εκτυπώστε το από εδώ: