Λόγος με θέσεις: Κύκλος διαλέξεων στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ

21 Σεπτεμβρίου 2012

 

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης  της ΕΡΤ3, εγκαινιάζει σειρά διαλέξεων από προσωπικότητες της Επιστήμης και των Τεχνών, με γενικό τίτλο «Λόγος με θέσεις».

Δύο φορές τον μήνα, γνωστοί επιστήμονες και δημιουργοί από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάζουν θέματα της ειδικότητάς τους.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 20.00 με ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ, αστροφυσικό Κλεομένη Τσιγάνη, του οποίου το όνομα έχει δοθεί σε αστεροειδή του ηλιακού μας συστήματος.

Ο κ. Τσιγάνης θα αναπτύξει το θέμα: «Η ζώνη των αστεροειδών στο ηλιακό σύστημα: Πηγή γνώσης, ζωής ή κινδύνου;»

Οι επόμενοι ομιλητές του κύκλου είναι ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαγεωργίου (10/10) και ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σταύρος Μαρουδέας (24/10).

 

Ο Κλεομένης Τσιγάνης πήρε το πτυχίο Φυσικής το 1996 και το διδακτορικό του το 2002 από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Θέμα του διδακτορικού του ήταν η χαοτική διάχυση των αστεροειδών. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία από το πρόγραμμα “Marie Curie” της ΕΕ και εργάστηκε για δύο χρόνια στο Αστεροσκοπείο της Νίκαιας. Εκεί διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ομάδα που εισηγήθηκε το μοντέλο της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, το οποίο είναι σήμερα γενικά αποδεκτό. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Η ερευνητική δουλειά του σχετίζεται με τη χαοτική κίνηση των αστεροειδών. 

 

Facebook Twitter