Λογοκριτική παρέμβαση στην ΕΡΤ

29 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοφανή απαξίωση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και περιφρόνηση του δημοσιογραφικού έργου μαρτυρεί η απομάκρυνση ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 από την κάλυψη των εορταστικών εκδηλώσεων το περασμένο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη, επειδή το ρεπορτάζ του «ενόχλησε» τον γενικό διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιο Λιάτσο.

   Τη λογοκριτική παρέμβαση προκάλεσε η δημοσιογραφική περιγραφή για την ισχυρή αστυνομική παρουσία έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ «τιμώρησε» με αυτό τον τρόπο ένα δημοσιογράφο επειδή εκτέλεσε ευσυνείδητα και σύμφωνα με τις αρχές δεοντολογίας το καθήκον του: Μετέφερε στους τηλεθεατές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αυτό ακριβώς που συνέβαινε.

   Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ διερευνά με μεγάλη προσοχή τις συνθήκες υπό τις οποίες δόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ η καταφανώς αντιδεοντολογική εντολή, αλλά και το πώς αυτή εκτελέστηκε από τους υπευθύνους της ΕΡΤ3,  ώστε να αποδοθούν από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης οι ευθύνες σε όποιους αναλογούν.

   Η ΕΣΗΕΜ-Θ παγίως υπερασπίζεται τον ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και την ανεξαρτησία της ΕΡΤ3 από τις επιθέσεις που δέχονται και θεωρεί απαράδεκτο να υπονομεύονται τα δημόσια ΜΜΕ με τέτοιου είδους αυταρχικές συμπεριφορές από τους ίδιους τους ανθρώπους στους οποίους ανατέθηκε η βαριά ευθύνη να τα διαχειρίζονται.

   Η λογοκρισία σε δημόσιο κανάλι και η τρομοκράτηση συναδέλφων ώστε να απεμπολήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να εργάζονται υπό συνθήκες ελευθερίας του λόγου, είναι φαινόμενα στα οποία ο δημοσιογραφικός κόσμος θα αντισταθεί σθεναρά.

Facebook Twitter