“Κατανοούμε τα Νέα Μέσα” – Η διάλεξη της Ε. Σιαπέρα

13 Οκτωβρίου 2010
 
«Με τα Νέα Μέσα ζούμε έναν δικτυωμένο ατομικισμό, που κρύβει νέες μορφές διακρίσεων και συγκρούσεων. Η κοινωνικότητά μας, όπως εκφράζεται από την επιλογή των δικτύων στα οποία θέλουμε να συμμετέχουμε, αναδεικνύει την αξία μιας οριζόντιας – ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ χρηστών με τα ίδια ενδιαφέροντα».

Τη σύγχρονη αυτή πραγματικότητα, η οποία επηρεάζει τις συνήθειες και τις προτιμήσεις εκατομμυρίων πολιτών – καταναλωτών προϊόντων ενημέρωσης περιέγραψε σε διάλεξή της η Ευγενία Σιαπέρα, λέκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Προσκεκλημένη από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, η ομιλήτρια ανέπτυξε το θέμα «Κατανοώντας τα Νέα Μέσα» στη δεύτερη εκδήλωση του κύκλου σεμιναρίων, εργαστηρίων και διαλέξεων «NEW MEDIA – Αίθουσες Σύνταξης από το Μέλλον», που οργανώνει το ίδρυμα.  
Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή η κα Σιαπέρα παρουσίασε τις αλλαγές που έχουν επιφέρει στη ζωή μας τα Νέα Μέσα. Η Κοινωνία των Δικτύων δημιούργησε μια νέα Γεωγραφία που ορίζεται από τη ροή των πληροφοριών 24 ώρες το 24ωρο.
Η ομιλήτρια επεσήμανε αλλαγές στην Πολιτική, όπου με τα ανοικτά συστήματα διακυβέρνησης επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή και η εξυπηρέτηση των πολιτών και στην Οικονομία, όπου ο «πληροφοριακός» καπιταλισμός διατρέχει τις χρηματαγορές, την επιστήμη – τεχνολογία, το διεθνές εμπόριο, τις πολυεθνικές, τα μέσα ενημέρωσης και την πολύ εξειδικευμένη – άυλη εργασία.
Επίσης στον Πολιτισμό, η εμπέδωση μιας τεχνοελιτίστικης κουλτούρας μεταξύ πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, ερευνητών διαμόρφωσε νέα προϊόντα, πρακτικές συνεργασιμότητας (Ανοικτό λογισμικό, Web 2.0) και επιχειρηματικότητας, που δίνουν έμφαση στις ιδέες, στη γνώση και στην καινοτομία.  
Συνοψίζοντας η κα Σιαπέρα τόνισε ότι «τα Νέα Μέσα είναι καρπός των εξελίξεων στο χώρο του διαδικτύου, όπου συνέκλιναν η λογική της επικοινωνίας, των υπολογιστών, των δικτύων και η κοινωνική λογική – πρακτική των χρηστών».
 
Οι εκδηλώσεις του «NEW MEDIA – Αίθουσες Σύνταξης από το Μέλλον» συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο με το εργαστήριο «Μια Αίθουσα Σύνταξης στον υπολογιστή μου» – και εισηγητή τον Αντρέα Παναγόπουλο, ενώ την άλλη Τετάρτη και ώρα 11.30 π.μ. η κα Σιαπέρα θα δώσει τη δεύτερη διάλεξή της με θέμα «Οικονομική βιωσιμότητα της διαδικτυακής δημοσιογραφίας».
 
 
 
 
UPLOAD the story!
 
Εξάλλου εγκαινιάστηκε ο κύκλος ξεναγήσεων στον κόσμο των Νέων Μέσων με γενικό τίτλο UPLOAD the story!
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία:
 • Να διατρέξουν τις βασικές εξελίξεις που καθόρισαν τη δημοσιογραφία στο διαδίκτυο διεθνώς.
 • Να παρακολουθήσουν ανάλογα βήματα και σταθμούς στο ελληνικό πεδίο.
 • Να εξοικειωθούν με την «εργαλειοθήκη» του διαδικτυακού δημοσιογράφου.
 • Να δοκιμάσουν εφαρμογές για την ενημέρωση σε iPad, iPhone, smartphones με λειτουργικό android.

   

  Η αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος (Μορκεντάου 1) παραμένει ανοιχτή καθημερινά από τις 10.00 έως τις 17.00.
  Υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης-ξενάγησης σε οργανωμένα τμήματα φοιτητών-σπουδαστών δημοσιογραφίας ή και μαθητών, έπειτα από ραντεβού (τηλ. 2310 237004, 2310 243575).

   

 
Η παρουσίαση της Κας. Σιαπέρα
 
Facebook Twitter