Καμία πρόοδος για την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία

16 Οκτωβρίου 2012

 

 

«Οι μεταρρυθμίσεις που προώθησαν οι τουρκικές αρχές στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «δεν απέδωσαν καμία σημαντική πρόοδο σε θέματα που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης» στην Τουρκία, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση προόδου για την πορεία της εν λόγω χώρας προς την ΕΕ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει ενότητα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικρίνεται η Τουρκία για  τη μεταχείριση των δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων και για μακρές προφυλακίσεις που τους επιφυλάσσει σε πολλές περιπτώσεις ωσότου οδηγηθούν σε δίκη.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) χαιρετίζουν τα πορίσματα της έκθεσης, και προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει την εν εξελίξει εκστρατεία που διεξάγεται από την ΕΟΔ με σκοπό να εξασφαλισθεί η ελευθερία για όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται στην Τουρκία με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Τούρκων συναδέλφων μας έχουν πολιτικά κίνητρα που προέρχονται από μία κυβέρνηση αποφασισμένη να φιμώσει  τα  ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Jim Boumelha. «Τα ευρήματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την άποψη μας και περιμένουμε από την ΕΕ να εντείνει τις  πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να αποσυρθούν οι ψευδείς κατηγορίες και να απελευθερωθούν όλοι οι  δημοσιογράφοι».

Σύμφωνα με την ΕΟΔ, τουλάχιστον 76 δημοσιογράφοι παραμένουν στη φυλακή, ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία. Η Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων, ενώ αντιπρόσωποι της ΕΟΔ παρακολουθούν τακτικά τις δίκες που διεξάγονται στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Τούρκους συναδέλφους.

«Αυτή η έκθεση αποδεικνύει σαφώς όχι μόνο τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, αλλά και τις βαθιές ρωγμές που έχει το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, η οποία έχει αρνηθεί σε συναδέλφους μας το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Arne König. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την εκστρατεία μας μέχρι να εξασφαλίσουμε την ελευθερία όλων  αυτών των δημοσιογράφων».

 

Facebook Twitter