Εισήγηση του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Λακόπουλου

19 Απριλίου 2006

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΟΥΣΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ DA CAPO» ­– ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15/4/2006

 Κυρίες και κύριοι,
 
Γιατί ένας έγκριτος δημοσιογράφος νιώθει συχνά την ανάγκη να καταφύγει στην μυθοπλασία; Γιατί πέρα από το καθημερινό του έργο παραδίδει προς κρίση στο αναγνωστικό κοινό ένα διαφορετικό είδος γραφής, με ιδιαίτερες απαιτήσεις και δικούς του όρους;
Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε τοπικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ ο δεσμός δημοσιογραφίας και μυθοπλασίας αποτελεί αντικείμενο μαθημάτων, και αρκεί να θυμίσω τα ονόματα Χέμινγουέι και Μαρκ Τουέν για να αντιληφθούμε το βάθος της υπόθεσης. Στη Σουηδία η συγγραφέας με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία είναι η Λίζα Μάρκλουντ, μια δημοσιογράφος που με τα αστυνομικά μυθιστορήματά της έφερε στην επιφάνεια πάρα πολλά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη σουηδική κοινή γνώμη.
Στην περίπτωση του Λακόπουλου, ενός εμπειρότατου πολιτικού συντάκτη με κύρος και αναγνωρισιμότητα, γέννημα θρέμμα του γραπτού Τύπου, νομίζω πως το κίνητρο είναι βαθιά δημοσιογραφικό: η αγωνία για την ανάδειξη της αλήθειας.
Για τον συνάδελφο η μυθοπλασία αποτελεί ένα πρόσφορο μέσο για να καταγράψει με έμμεσο τρόπο έναν κόσμο τον οποίο γνωρίζει καλά από μέσα. Κι αν θέλετε είναι και μια διέξοδος για να ειπωθούν, έστω με υπαινικτικό τρόπο, πράγματα που οι άγραφοι νόμοι της δημοσιογραφίας μας υποχρεώνουν συχνά να τα κρατάμε για τον εαυτό μας.
Με άλλα λόγια, ο Λακόπουλος με την πεζογραφική του δραστηριότητα δεν επιχειρεί να εξαργυρώσει τη δημοσιογραφική του φήμη. Αντιθέτως, θέτει τα επαγγελματικά του εφόδια στην υπηρεσία μιας διαφορετικής γραφής και διακινδυνεύει την έκθεσή του σε ένα ευρύτερο κοινό, με ξεχωριστές απαιτήσεις, προσπαθώντας να φωτίσει αφανείς δρόμους προς την αλήθεια. Κι αυτό οπωσδήποτε είναι μια πράξη δημοσιογραφικής γενναιότητας.
Πέρα από αυτά, το μυθιστόρημα για το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα θέτει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, τις υπόγειες διαδρομές που συχνά ακολουθούν οι άνθρωποι της εξουσίας, τον ρόλο της δημοσιογραφίας, τις σκιές και τα φωτεινά πεδία ενός συστήματος που καθορίζει την πορεία και το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας μας.
Είμαι βέβαιος πως οι εκλεκτοί ομιλητές, ο συγγραφέας, αλλά και εσείς στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα τα καλύψετε όλα αυτά με τα σχόλιά σας.
 
Σας ευχαριστώ

 

Facebook Twitter