Εισήγηση του προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. στην εκδήλωση για το βιβλίο του Ελ. Διακογιάννη

4 Απριλίου 2006

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΟΥΣΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΛ. Ι. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, «ΟΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ», ΑΙΘΟΥΣΑ Ε.Μ.Σ., ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 31/3/2006

Κυρίες και κύριοι, 

 

Υπάρχουν άνθρωποι που διασώζουν την Ιστορία του τόπου τους με τη γραφή τους, και τους οφείλουμε πολλά γι’ αυτό.

 

Υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν οι ίδιοι την Ιστορία του τόπου τους –δύο από αυτούς τους βλέπετε μαζί με τους νεότερους εκλεκτούς προσκεκλημένους δίπλα μου, τον Μανόλη Γλέζο και τον Βάσο Λυσσαρίδη– και τους χρωστάμε βέβαια ακόμη περισσότερα.

 

Η αποψινή εκδήλωση είναι μια προσπάθεια να ξεπληρώσουμε ένα ελάχιστο μέρος του χρέους μας προς έναν άνθρωπο που με τη ζωή του και τη δράση του αποτέλεσε κομμάτι της Ιστορίας του τόπου του, των Δωδεκανήσων, αλλά είχε και την αγωνία να τη διασώσει για χάρη μας. Μιλώ βέβαια για τον Λευτέρη Διακογιάννη.

 

Αν υπάρχει μια λέξη που χαρακτηρίζει την μακρά και γεμάτη αγώνες πορεία του Λευτέρη Διακογιάννη είναι «αυταπάρνηση». Από το  1943, οπότε έφυγε κρυφά από την ιταλοκρατούμενη Σύμη για να ενταχθεί στις ένοπλες ελληνικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ως το τέλος της ζωής του, τον Μάρτιο του 2004, από κάθε θέση που βρέθηκε, δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί έναν ανώτερο σκοπό θυσιάζοντας για αυτόν τα πάντα.

 

Θα ακούσετε από τους ομιλητές για την αντιστασιακή του δράση, για την συμβολή του στην ίδρυση του Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης και στην ένωση, εντέλει, των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

 

Εγώ απλώς θέλω να σταθώ σε ένα σημείο που κρίνω αξιοθαύμαστο: Η ίδια αυταπάρνηση διατρέχει από την αρχή ως το τέλος το πολύτιμο βιβλίο για το οποίο θα συζητήσουμε απόψε, τους «Ανυπότακτους της Σύμης. Πουθενά η φωνή του συγγραφέα δεν υψώνεται πάνω από τις άλλες, πουθενά το «εγώ» δεν υπερκαλύπτει το «εμείς». Αντίθετα είναι παντού φανερή η αγωνία του Διακογιάννη να διασώσει και το τελευταίο όνομα από όσους αγωνίστηκαν για τον κοινό σκοπό. Κι ακόμη, περισσότερο, να δώσει το λόγο σε όσους παραπάνω γίνεται, συγκεντρώνοντας τις μαρτυρίες τους, αλλά και να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα ντοκουμέντα για να τεκμηριώσει τα γραφόμενά του.

 

Και βέβαια την ίδια αυταπάρνηση φανερώνει και η απόφασή του να διατεθούν όλα τα έσοδα από το βιβλίο για την προβολή των αγώνων της οργάνωσης Ε.Μ.Π.Α

 

Facebook Twitter