Εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΜ-Θ στην ημερίδα “Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ”

6 Μαρτίου 2008
 
Κυρίες και κύριοι,
Μια διαπίστωση, ένα σχόλιο, και μια ευχή από μένα, προτού δώσω τον λόγο στους εισηγητές της πρώτης συνεδρίας.

Όταν τα πράγματα έχουν μια συνέχεια, οι πιθανότητες να φτάσεις σε αποτέλεσμα πολλαπλασιάζονται. Κρατώ μπροστά μου τον Δημοσιογραφικό Οδηγό για Θέματα Αναπηρίας που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης το 2006. Ήταν καρπός του πρώτου βήματος που έγινε για να συστηματοποιηθεί μια προσέγγιση στο μείζον ζήτημα που μας απασχολεί και σήμερα. Δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε με περιστασιακό και παροδικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Πολιτείας, και αυτό είναι και ευχάριστο και ενθαρρυντικό.
Το σχόλιο τώρα: πολλές από τις προτάσεις που περιέχονταν σε αυτόν τον Οδηγό και διατυπώθηκαν σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή δεν έχουν ενσωματωθεί επαρκώς στην καθημερινή πρακτική όλων των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει, να μας παρακινήσει σε περαιτέρω δράσεις, αλλά όχι να μας θορυβήσει. Διότι σημαίνει ότι η προσέγγιση που επιχειρείται είναι σε σωστή κατεύθυνση. Κανείς δεν πάει να επιβάλλει ένα κανονιστικό πλαίσιο στα ΜΜΕ ακυρώνοντας στην ουσία του το ίδιο το αίτημα για ορθή αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία και προκρίνοντας έναν κωδικοποιημένο καθωσπρεπισμό. Η στάση των ΜΜΕ απέναντι στα άτομα με αναπηρία είναι ένα από τα ζητήματα που οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να εξετάζουμε εν προόδω. Και από τη μια να εξειδικεύουμε για την περίσταση γενικές αρχές που περιέχονται στον Κώδικα Δεοντολογίας μας, από τη άλλη να εμπλουτίζουμε το δημοσιογραφικό μας οπλοστάσιο έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις του συγκεκριμένου θέματος. Να είμαστε, με άλλα λόγια, επαρκείς απέναντί του. Η επάρκεια αυτή δεν κατακτάται διαμιάς. Θέλει συνεχές κυνηγητό.
Όσο για την ευχή… Είναι κάπως εκ του περισσού, γιατί ήδη από τον κατάλογο των εκλεκτών ομιλητών φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, ωστόσο ας τη διατυπώσω:
Ως κοινωνία αλλά και ως δημοσιογράφοι μακάρι να κινούμαστε πάντα τόσο μακριά από την εσωστρέφεια όσο μας υποδεικνύουν εκδηλώσεις όπως η σημερινή. Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε, όλοι…
 
 
Facebook Twitter