Ημερίδα και Debate για τις Ευρωεκλογές 2024

29 Απριλίου 2024

Ένα διήμερο εντατικού διαλόγου, με μια ημερίδα και ένα debate γύρω από τις Ευρωεκλογές 2024 προετοιμάζουν η Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ.

Στις 20 και 21 Μαΐου ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών, φοιτήτριες Δημοσιογραφίας και υποψήφιες/υποψήφιοι ευρωβουλευτές επιχειρούν να αντιπροτείνουν στη γενικόλογη ρητορική για «κρίσιμες ευρωεκλογές» μια ερμηνεία των συνθηκών και των όρων αυτής της κρισιμότητας, να διευρύνουν τον δημόσιο διάλογο δοκιμάζοντας νέα σχήματα και να υπενθυμίσουν τον κρίσιμο ρόλο της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας στην ενίσχυση της δημοκρατίας, ιδίως ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Το διήμερο αυτό ελπίζουμε να αναδείξει τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών σε εκλογικές διαδικασίες τόσο ως ψηφοφόρων όσο και ως υποψηφίων.

Ημερίδα

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, από τις 09.30 ως τις 17.00, στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα Ενημέρωση, Δημοκρατία, Ευρωεκλογές. Στη διάρκεια των εργασιών:

Θα συζητηθεί ποιο είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών 2024.

Δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναπτύξουν την προσέγγισή τους στις εκλογές και θα σχολιάσουν τις προσδοκίες τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Ενημέρωση.

Θα συζητηθούν οι θεσμικές εκστρατείες ευρωπαϊκών οργάνων υπέρ της συμμετοχής του κοινού στις Ευρωεκλογές.

Θα παρουσιαστούν προτάσεις για τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βλέμμα φοιτητών Δημοσιογραφίας και Πολιτικής Επικοινωνίας.

Θα παρουσιαστούν οι διαδικασίες και τα εργαλεία με τα οποία οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν το έργο των Ευρωβουλευτών.

Debate

Την Τρίτη 21 Μαΐου, από τις 17.30 ως τις 19.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (26ης  Οκτωβρίου 64, Θεσσαλονίκη), οι διοργανωτές θα πραγματοποιήσουν ένα ξεχωριστό debate υποψηφίων ευρωβουλευτών, στο οποίο τα ερωτήματα προετοίμασαν και θα υποβάλλουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες Δημοσιογραφίας.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τους στόχους τους και την πολιτική των κομμάτων τους για σε θέματα όπως η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη και το Κράτος Δικαίου κ.ά.

Η διαδικασία θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τις ιστοσελίδες των διοργανωτών.

Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του διημέρου, παρακαλούμε να δηλώσουν συμμετοχή ΕΔΩ μέχρι τις 15 Μαΐου 2024.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου

Facebook Twitter