1912-2012: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις εφημερίδες της

21 Μαΐου 2012

Κυκλοφορεί την Πέμπτη 24 Μαΐου το λεύκωμα που ετοίμασε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ με τίτλο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1912-2012: Μεγάλα γεγονότα στον καθρέφτη του Τύπου.

 

Στην έκδοση (264 σελίδες):

  1. Καταγράφονται όλες οι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1912-2012. Για τις σημαντικότερες από αυτές παρατίθενται συνοπτικά στοιχεία της εκδοτικής ιστορίας τους.
  2. Ανιχνεύονται ο ρόλος του Τύπου ως παράγοντα της ιστορικής μνήμης και η συμβολή του στη διαμόρφωση του νεότερου προσώπου της πόλης.  
  3. Παρατίθενται περισσότερα από 100 μείζονα γεγονότα της εκατονταετίας, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις εφημερίδες.

Η πρώτη παρουσίαση του τόμου θα γίνει το Σάββατο 26 Μαΐου, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις 11.30, στον χώρο της Θεματικής Ενότητας «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης» (Περίπτερο 13). Θα μιλήσουν ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Χρίστος Ζαφείρης, και οι δύο βασικοί συντελεστές της έκδοσης, Μανώλης Κανδυλάκης (δημοσιογράφος) και Γιώργος Αναστασιάδης (καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ).

 

Στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης, αναπτύσσεται σε ταμπλό του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ μέρος του υλικού που περιλαμβάνεται στην έκδοση (Δείτε εδώ δείγμα:)

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις παρακάτω συνδέσεις. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τους συντελεστές της έκδοσης: Χρίστο Ζαφείρη 6972059594, Μανώλη Κανδυλάκη 6944808130, Γιώργο Αναστασιάδη 2310206341,

Δείτε τα εισαγωγικά κείμενα του τόμου: 

Δείτε σελίδες της έκδοσης, όπως αυτές θα τυπωθούν

Δείγμα 1 | Δείγμα 2 | Δείγμα 3

Δείτε εδώ φωτογραφίες χαρακτηριστικών πρωτοσέλιδων: 

Δείτε επίσης τις ακόλουθες φωτογραφίες, που περιλαμβάνονται στην έκδοση και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε δημοσιεύματά σας:

Τον Σεπτέμβριο του 1915 χιλιάδες στρατιώτες των Συμμαχικών Δυνάμεων αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου δημιουργήθηκε μεγάλο στρατιωτικό κέντρο από το οποίο για  τέσσερα χρόνια τροφοδοτούνταν μάχες στο Βαλκανικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην εικόνα, στρατιώτες και αξιωματικοί των Συμμαχικών Δυνάμεων στους δρόμους της πόλης. (Αρχείο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης) 

Πανοραμική άποψη της πυρκαγιάς του 1917. (Αρχείο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης) 

Δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης μπροστά από το γιουγκοσλαβικό αεροπλάνο που τους μετέφερε στο Βελιγράδι, στις 17 Μαΐου 1930, εγκαινιάζοντας τις τακτικές πτήσεις ανάμεσα στις δύο πόλεις. Διακρίνονται, από δεξιά, μπροστά, οι Ν. Καστρινός, διευθυντής της Εφημερίδος των Βαλκανίων, Κ. Σνωκ, συνεργάτης της Νέας Αλήθειας,  Στ. Χριστοδούλου, αρχισυντάκτης του Ταχυδρόμου της Βορείου Ελλάδος, Ελί Αττάς, διευθυντής της εβραϊκής Λ’ Εντεπαντάν, και κάποιος άγνωστος. Πίσω οι γιουγκοσλάβοι επίσημοι που υποδέχτηκαν την αποστολή. (Αρχείο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης) 

Ο Λευκός Πύργος βαμμένος με διάφορα σχέδια κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για να μην αποτελεί στόχο των εχθρικών αεροπλάνων. (Αρχείο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης) 

Το 1915 καταρρίφθηκε ένα γερμανικό στρατιωτικό Ζέπελιν στην κοιλάδα του Αξιού. Οι Συμμαχικές δυνάμεις το μετέφεραν στην περιοχή του Λευκού Πύργου και το συναρμολόγησαν για να το παρουσιάσουν στους Θεσσαλονικείς. (Αρχείο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης) 

Facebook Twitter