Η “Ουκραΐνσκα Πράβντα” απειλείται με λουκέτο, η υπόθεση Γκοντάτζε παραμένει ανεξιχνίαστη

22 Ιουλίου 2004
 
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από την αποτρόπαια δολοφονία του Ουκρανού δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκοντάτζε, η διαδικτυακή εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα που ίδρυσε βρίσκεται υπό την απειλή λουκέτου καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες συκοφαντικής δυσφήμησης. Την αγωγή εναντίον της υπέβαλλαν συνεργάτες άλλου διαδικτυακού μέσου μαζικής ενημέρωσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Ολίνα Πρύτουλα, στενή συνεργάτης του Γκοντάτζε και σημερινή εκδότρια της εφημερίδας, ισχυρίσθηκε σε κύριο άρθρο της ότι η Μαρία Σαμπούρ, δικηγόρος και δημοσιογράφος της διαδικτυακής και μη-κυβερνητικής πύλης ενημέρωσης Institute for Mass Information (IMI) παραποίησε το περιεχόμενο επιστολών του Ίγκορ Γκοντσάροφ (μάρτυρα-κλειδί στην υπόθεση δολοφονίας) ούτως ώστε να απενοχοποιήσει τον πρόεδρο της χώρας Λεονίντ Κούτσμα. Τον Αύγουστο του 2003, ο Γκοντσάροφ, πρώην στέλεχος του υπουργείου εσωτερικών της Ουκρανίας, πέθανε κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ενώ ετοιμαζόταν να καταθέσει ενώπιον του γενικού εισαγγελέα και να αποκαλύψει στοιχεία για διασυνδέσεις της προεδρίας με κυκλώματα του εγκλήματος, που ευθύνονταν για το θάνατο του Γκοντάτζε. Ο Γκοντσάροφ είχε επίσης αφήσει μια σειρά επιστολών σε συναδέλφους του όπου δήλωνε ότι σύντομα θα αποκάλυπτε στοιχεία για διασυνδέσεις πολιτικών με κυκλώματα του εγκλήματος. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την απόρρητη έκθεση νεκροψίας που έχει στα χέρια της η βρετανική εφημερίδα The Independent, ο θάνατος του Γκοντσάροφ επήλθε από θανατηφόρα δόση του ισχυρού βαρβιτουρικού Thiopental.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Πρύτουλα, οι επιστολές δημοσιεύθηκαν από το Institute for Mass Information (ΙΜΙ) με την διαφορά ότι είχαν παραλειφθεί συγκεκριμένες αναφορές που ενοχοποιούσαν τον Κούτσμα.
Στην αγωγή, που ζητά δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της Ουκραΐνσκα Πράβντα και αποζημίωση $3,800, η Σαμπούρ αντικρούει τους ισχυρισμούς της Πρύτουλα και δηλώνει ότι το άρθρο είναι γεμάτο ανακρίβειες, τονίζοντας ότι ο Συνήγορος του Πολίτη της Ουκρανίας καθώς και η Ειδική Επιτροπή για την Υπόθεση Γκοντάτζε του Ουκρανικού Κοινοβουλίου μπορούν να βεβαιώσουν ότι το περιεχόμενο της επιστολής δημοσιεύθηκε εξ ολοκλήρου από το ΙΜΙ. Η Σαμπούρ επίσης κατηγόρησε την διαδικτυακή εφημερίδα ότι δεν τους έδωσε την ευκαιρία ανταπάντησης, κάτι που η Πρύτουλα διαψεύδει.
Η Επιτροπή για την Προστασία Δημοσιογράφων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και στο παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης, επισημαίνει ότι προς το παρόν η υπόθεση φαίνεται να πρόκειται για μια δικαστική αντιδικία μεταξύ ιδιωτών.
Η Πρύτουλα, που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο και πρόκειται να επιστρέψει στην Ουκρανία για να παραστεί στην δίκη στο τέλος του μήνα, τόνισε ότι πρόκειται για απόπειρα εκφοβισμού και επισημαίνει ότι είναι αξιοπερίεργο πως η αγωγή κατατέθηκε μερικούς μόλις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει τον δολοφόνο του Γκοντάτζε, αν και δεν έχει προβεί ακόμη στην ανακοίνωση του ονόματός του, η Independent πρόσφατα δημοσίευσε άρθρο όπου αποκαλύπτει ότι έχει απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν πως ανώτατα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να υπονομεύσουν την έρευνα στην υπόθεση της δολοφονίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα απόρρητα έγγραφα παραδόθηκαν από εν-ενεργεία αξιωματικούς των ουκρανικών αρχών που είναι δυσαρεστημένοι από την απόκρυψη των αποτελεσμάτων των ερευνών τους, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη είναι υπεύθυνα για την δολοφονία του Γκοντάτζε.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας έχει προβεί σε διάβημα προς τις βρετανικές αρχές ζητώντας να αποκαλυφθούν οι πηγές που διακίνησαν τα απόρρητα έγγραφα.
Ο Γκοντάτζε,που αποκάλυψε μια σειρά από απάτες και σκάνδαλα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και κατηγορούσε τον πρόεδρο της χώρας Λεονίντ Κούτσμα για διαφθορά και εξυπηρέτηση ρωσικών συμφερόντων, εξαφανίστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2000 και το πτώμα του, αποκεφαλισμένο και καμένο από χημικά οξέα, βρέθηκε λίγες εβδομάδες μετά.
Τον Νοέμβριο του 2000 βγήκαν στο φως μαγνητοταινίες με τη (φερόμενη ως) φωνή του ίδιου του προέδρου Κούτσμα, ο οποίος ακούγεται να δίνει εντολή σε κάποιον να «βγάλει από τη μέση» τον εν λόγω δημοσιογράφο.
Ο Γκοντάτζε, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι τον παρακολουθούσαν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, ήταν ο συγγραφέας μιας διαμαρτυρίας την οποία υπέγραψαν 60 δημοσιογράφοι και κατήγγειλε το καθεστώς βίας εναντίον του Τύπου στην Ουκρανία.
 
Facebook Twitter