Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την ΕΡΤ

11 Ιουνίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) χαιρετίζει την επαναλειτουργία της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ΕΡΤ, στις 11 Ιουνίου, την ίδια ημερομηνία που πριν από δύο χρόνια η ΕΡΤ είχε κλείσει και 2.600 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη δουλειά τους (εκτός από όσους συνταξιοδοτήθηκαν). Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 εργαζόμενοι επαναπροσλαμβάνονται. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποιες ασάφειες ως προς τους όρους της επαναπρόσληψης.

Η πρώην γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Μαριλένα Κατσίμη, είναι μεταξύ των δημοσιογράφων που επαναπροσλαμβάνονται. Θα αναλάβει το πρωινό πρόγραμμα της 11ης Ιουνίου: «Είμαι πολύ χαρούμενη που επιτέλους βλέπουμε την ΕΡΤ να ξαναλειτουργεί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δημοσιογραφικό κόσμο σε όλη την Ευρώπη για την υποστήριξη και τη συμπαράστασή του σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».

Η ΕΟΔ συγχαίρει τις Ενώσεις-μέλη της στην Ελλάδα (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ) που έδωσαν επίμονο αγώνα για να ξανανοίξει η ΕΡΤ και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων που εργάζονταν σε αυτήν.

«Ήταν μια μακρά και σκληρή μάχη για όλες τις Ενώσεις-μέλη μας και για τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα. Πρέπει να επαινέσουμε το κουράγιο και την επιμονή τους, ιδίως αυτών των δημοσιογράφων που συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους και να δίνουν ενημέρωση στο κοινό, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ», δήλωσε ο πρόεδρος τη ΕΟΔ, Μόενς Μπλίχερ Μπγέρεγκαρντ. «Ωστόσο πρέπει να υπενθυμίσουμε στη νέα διοίκηση ότι είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους δημοσιογράφους και ανεξαρτησία στην ενημέρωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ενώσεις Συντακτών στην Ελλάδα χαιρέτισαν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, διατηρούν όμως ανοιχτό διάλογο με τη νέα διοίκηση για να διασφαλίσουν ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το χρονικό της ΕΡΤ είχε δραματικές εξελίξεις. Στις 11 Ιουνίου 2013 η ΕΡΤ έκλεισε με βίαιο τρόπο και αντικαταστάθηκε από ένα νέο σχήμα, τη ΔΤ και κατόπιν ΝΕΡΙΤ. Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα δεσμεύτηκε να λειτουργήσει εκ νέου η ΕΡΤ. Τον περασμένο Απρίλιο το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τον σχετικό νόμο και πρόσφατα διόρισε τη νέα διοίκηση στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, κι ένα προσωρινό διευθυντικό σχήμα.

Σήμερα, 11 Ιουνίου 2015, θα γίνει έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αθήνα εορταστική συναυλία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Η ΕΟΔ, η Επιτροπή Εμπειρογνώμων της για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, Ενώσεις-μέλη στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Φινλανδική και η Νορβηγική, συνεχάρησαν τις Ενώσεις στην Ελλάδα και τους συναδέλφους της ΕΡΤ. Η Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ (στην οποία συμμετείχαν περίπου 90 αντιπρόσωποι Ενώσεων) στις 2 Ιουνίου στη Μπούντβα (Μαυροβούνιο) εξέδωσε ψήφισμα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και συνεχάρη την Ελλάδα και την κυβέρνησή της για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Facebook Twitter