Η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη ενισχύει την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών

9 Ιουλίου 2012

 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε στις 28 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, δικαιώνοντας πέντε δημοσιογράφους των εφημερίδων L’ Equipe και Le Point, οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της Γαλλίας.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι γαλλικές δικαστικές και διωκτικές αρχές, με τις πιέσεις που άσκησαν και τις έρευνες που επιχείρησαν στα σπίτια των δημοσιογράφων και τα γραφεία των εφημερίδων παραβίασαν το Αρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Στίβεν Πίαρς, Γενικός Γραμματέας της ΕΟΔ, δήλωσε ότι πρόκειται για νίκη όλων των ευρωπαίων δημοσιογράφων, που κτυπάει προειδοποιητικό καμπανάκι σε πολιτικούς, αλλά και στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές όλων των χωρών μελών της Ε.Ε., και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου δεν έχουν ακόμα εμπεδώσει τους κανόνες που προβλέπονται για την ελευθερία του Τύπου στη δημοκρατία.

Το ζήτημα ανέκυψε όταν οι δικαστικές αρχές στη Γαλλία επιχείρησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πηγές των πληροφοριών που ανφέρονταν σε δημοσιεύματα των εφημερίδων για την υπόθεση ντόπινγκ στον όμιλο Cofidis. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) μαζί με την Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων SNJ της Γαλλίας, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο όχι μόνο επιβεβαίωσε σχετική προηγούμενη νομολογία, αλλά προχώρησε ακόμη περισσότερο υπογραμμίζοντας ότι «το δικαίωμα των δημοσιογράφων να προστατεύουν τις πηγές τους δεν αποτελεί προνόμιο που χορηγείται ή ανακαλείται, επειδή κρίνονται ως νόμιμες ή παράνομες οι πηγές των πληροφοριών, αλλά πρόκειται για αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της ενημέρωσης κι επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη προσοχή».

 

 

Facebook Twitter