Η ΕΣΗΕΜ-Θ για τη Δεοντολογία

17 Ιανουαρίου 2008

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης καταδικάζει απερίφραστα την επιχείρηση να μεταφερθούν στον δημοσιογραφικό κόσμο οι πολιτικές ευθύνες και οι εκδοτικές συγκρούσεις που έφεραν στην επιφάνεια τα τελευταία γεγονότα.

Θεωρεί χυδαία εκδοτική και δημοσιογραφική συμπεριφορά, που δεν συνδέεται σε κανένα επίπεδο με την ενημέρωση, τη δημοσίευση στιγμιότυπων από ιδιωτικές στιγμές οποιουδήποτε προσώπου, ανεξαρτήτως της θέσης, του ρόλου ή του αξιώματός του. Παρόμοιες πρακτικές όχι απλώς δεν υπηρετούν την ενημέρωση, αλλά ευτελίζουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα καταστρατηγώντας τον Κώδικα Δεοντολογίας περί σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.
Η διαρκής, αβασάνιστη επίκληση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από εμπλεκόμενες στην τρέχουσα υπόθεση πλευρές, οι οποίες σπεύδουν να την ερμηνεύσουν κατά το δοκούν και να εμφανιστούν ως υπερασπιστές της, ενώ την ίδια στιγμή υπηρετούν τη σύγχυση και την παραπληροφόρηση, αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τη δημοσιογραφία, την οποία η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει χρέος να επισημάνει και να αποτρέψει.
 
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΗΕΜ-Θ:
-Επισημαίνει ότι το δικαίωμα διαφύλαξης του απορρήτου σχετικά με την προέλευση των δημοσιογραφικών πληροφοριών αποτυπώνεται με εξαιρετική σαφήνεια στις θεμελιώδεις Διακηρύξεις του Μπορντώ και του Μονάχου, στη Διακήρυξη Αρχών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, και στον Κώδικα Δεοντολογίας που ψηφίστηκε το 1998 από την ΠΟΕΣΥ και όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο περιστασιακών ερμηνειών και να συνδέεται με ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με την άσκηση της δημοσιογραφίας.
-Καλεί τα μέλη της να παραμείνουν σταθερά στις αρχές που στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι υπηρετούν, όπως οφείλουν έναντι της δημοσιογραφίας και της ιστορίας του σωματείου στο οποίο ανήκουν.
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter