Η ΕΣΗΕΜ-Θ αλληλέγγυα με τις κινητοποιήσεις της ΔΟΔ

15 Σεπτεμβρίου 2003

 

Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. εκφράζει την απόλυτη υποστήριξη της στις κινητοποιήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) με αφορμή την φετινή τρίτη επέτειο από την αποτρόπαια – και ανεξιχνίαστη ως σήμερα – δολοφονία του Ουκρανού δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκοντάτζε.

Συνεχίζοντας την εκστρατεία τους για την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, η Δ.Ο.Δ. και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν ενεργά σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας στις 16 Σεπτεμβρίου 2003 και να διαβούν σε έγγραφες διαμαρτυρίες προς τις Ευρωπαϊκές Αρχές και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

“Απαιτούμε μηδενική ανοχή στη βία που ασκείται εναντίον των δημοσιογράφων”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Δ.Ο.Δ. Άινταν Ουάιτ, προσθέτοντας ότι μια κουλτούρα ατιμωρησίας συνεχίζει να ισχύει σε πολλές χώρες και αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εκείνους που ευθύνονται για το θάνατο δημοσιογράφων συνεχίζουν να διαφεύγουν των εγκλημάτων τους.

“Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θεσπίσει διαδικασίες και δομές ώστε η δικαιοσύνη να επιληφθεί όλων όσων είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά της ελευθεροτυπίας και των δημοσιογράφων.”

Ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων Αγγλίας και Ιρλανδίας Τζέρεμι Ντίαρ καταδίκασε με δριμύτητα του Συμβούλιο της Ευρώπης, στην διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, κατηγορώντας το ευρωπαϊκό όργανο για “επονείδιστη αποτυχία”.

Ο Γκοντάτζε, ιδρυτής της διαδικτυακής εφημερίδας Ουκραΐνσκα Πράβντα που αποκάλυψε μια σειρά από απάτες και σκάνδαλα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, εξαφανίστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2000 και το πτώμα του, αποκεφαλισμένο και καμένο από χημικά οξέα, βρέθηκε λίγες εβδομάδες μετά. Ο γεωργιανής καταγωγής δημοσιογράφος ασκούσε δριμεία κριτική στον πρόεδρο της χώρας Λεονίντ Κούτσμα τον οποίο κατηγορούσε για διαφθορά και εξυπηρέτηση ρωσικών συμφερόντων. Τον Νοέμβριο του 2000 βγήκαν στο φως μαγνητοταινίες με τη (φερόμενη ως) φωνή του ίδιου του προέδρου Κούτσμα, ο οποίος εμφανίζεται να δίνει εντολή σε κάποιον να “βγάλει από τη μέση” τον εν λόγω δημοσιογράφο.

Ο Γκοντάτζε, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι τον παρακολουθούσαν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, ήταν ο συγγραφέας μιας διαμαρτυρίας την οποία υπέγραψαν 60 δημοσιογράφοι και κατήγγειλε το καθεστώς βίας εναντίον του Τύπου. Πριν από τον Γκοντάτζε, άλλοι 12 Ουκρανοί δημοσιογράφοι είχαν πεθάνει με παράξενο τρόπο.

Τον Αύγουστο του 2003, ο Ίγκορ Γκοντσάροφ, μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση και πρώην στέλεχος του υπουργείου εσωτερικών της Ουκρανίας, πέθανε κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ενώ ετοιμαζόταν να καταθέσει ενώπιον του γενικού εισαγγελέα και να αποκαλύψει στοιχεία για διασυνδέσεων της προεδρίας με κυκλώματα του εγκλήματος που ευθύνονταν για το θάνατο του Γκοντάτζε. Ο Γκοντσάροφ είχε αφήσει μια σειρά επιστολών σε συναδέλφους του όπου δήλωνε ότι σύντομα θα αποκάλυπτε στοιχεία για διασυνδέσεις πολιτικών με κυκλώματα του εγκλήματος.

Όπως υπενθυμίζει η Δ.Ο.Δ., περισσότεροι από 1.100 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι για τα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν τα τελευταία δώδεκα χρόνια, από πολιτικές ομάδες, εγκληματίες ή ένοπλες δυνάμεις.

 

Facebook Twitter