Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, “εγκληματα πολέμου”

8 Απριλίου 2003

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων ως “εγκλήματα πολέμου” και καταδικάζει όλους τους εμπλεκόμενους στην ιρακινή διένεξη.

Η ΔΟΔ ζητεί άμεση έρευνα σε διεθνές επίπεδο για την επίθεση στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη, βάση των περισσότερων ξένων δημοσιογράφων στη Βαγδάτη, και για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που έπληξαν τα γραφεία των αραβικών τηλεοπτικών δικτύων Αλ Τζαζίρα και Αμπού Ντάμπι.

Η ΔΟΔ επίσης κατηγορεί το Ιράκ ότι χρησιμοποιεί αμάχους και δημοσιογράφους ως “ανθρώπινες ασπίδες”.

“Οι αρχές τις Βαγδάτης είναι εξίσου ένοχες για κατάφορη αδιαφορία που επιδεικνύουν για τις ζωές των αμάχων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Αίνταν Ουάιτ.

”Όλες οι επιθέσεις είναι πιθανό να είχαν στόχο τους δημοσιογράφους. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για βαριά και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο κ. Ουάιτ και πρόσθεσε ότι ο βομβαρδισμός ξενοδοχείων όπου καταλύουν δημοσιογράφοι και το γεγονός ότι έβαλαν στόχο αραβικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν ιδιαίτερα συγκλονιστικά γεγονότα για ένα πόλεμο που εξαπολύθηκε στο όνομα της δημοκρατίας. “Αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.”

Στην ανακοίνωση της ΔΟΔ αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που κατηγορούν τις ΗΠΑ για “εσκεμμένη επίθεση”.

Σύμφωνα με την ΔΟΔ, 11 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις 20 ημέρες του πολέμου στο Ιράκ. Τα πιο πρόσφατα θύματα είναι ο ουκρανός εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερς και ο ισπανός εικονολήπτης του ιδιωτικού ισπανικού τηλεοπτικού καναλιού Telecinco. Αυτοί έχασαν σήμερα τη ζωή τους από οβίδα που έριξε αμερικανικό άρμα μάχης εναντίον του ξενοδοχείου Παλαιστίνη, το οποίο φιλοξενεί τα ξένα μέσα ενημέρωσης στη Βαγδάτη.

 

Facebook Twitter