Η ΕΟΔ σε συναγερμό για τα ισόβια σε έξι Τούρκους δημοσιογράφους

5 Νοεμβρίου 2013

«Οι δημοσιογράφοι δεν είναι τρομοκράτες» απαντά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για την καταδίκη έξι Τούρκων δημοσιογράφων σε ισόβια την ημέρα της εκστρατείας “Stand Up for Journalism”.           

Σύμφωνα με το τουρκικό Μέσο Ενημέρωσης ETHA, οι δημοσιογράφοι Füsun Erdoğan, Ziya Ulusoy, Bayram Namaz, Arif Çelebi, Ibrahim Cicek and Sedat Şenoğlu κατηγορήθηκαν ότι είναι μέλη της μαρξιστικής οργάνωσης MLKP, η οποία βάσει της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας έχει κηρυχθεί παράνομη. Η δημοσιογράφος Erdoğan κατηγορήθηκε ότι είναι ηγέτης της οργάνωσης και ότι ίδρυσε το ραδιοφωνικό σταθμό Özgür, ο οποίος ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση. Επιπλέον της ποινής των ισοβίων επιβλήθηκαν σε κάθε δημοσιογράφο ποινές φυλάκισης που συνολικά αθροίζονται σε 3.000 χρόνια.

«Είναι απόλυτος παραλογισμός. Η ετυμηγορία αυτή είναι ατιμωτική για την τουρκική δικαιοσύνη και αποτυπώνει την απόλυτη κυριαρχία της κυβέρνησης. Επιπλέον δείχνει ότι το πολίτευμα δεν ανέχεται την παραμικρή κριτική», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Mogens Blicher Bjerregård.

«Ζητούμε να ασκηθεί επειγόντως έφεση στην απόφαση αυτή», τόνισε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Beth Costa: «Η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα είναι απογοητευμένη από τη δικαστική απόφαση στην οποία οδήγησε η πολιτική επιρροή».

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με την Füsun Erdoğan και τους άλλους δημοσιογράφους και θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην τουρκική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ: «Μπορεί επισήμως ο Τούρκος πρωθυπουργός να μην υποκύπτει στην πίεση ωστόσο η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα και οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών θα την πολλαπλασιάσουν έπειτα από αυτή την εξωφρενική απόφαση».

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σε συνεργασία με την τουρκική Ένωση Συντακτών αναλαμβάνουν από σήμερα. Τρίτη 5 Νοεμβρίου. δράση για την ανατροπή της απόφασης. Η τουρκική Ένωση Συντακτών και το σχήμα «Ελευθερία για τους Δημοσιογράφους» συμμετέχουν σήμερα σε Πορεία υπέρ της Δικαιοσύνης προς την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική Ένωση Συντακτών απηύθυνε έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους ακόμη και σε αυτούς που βρίσκονται στη φυλακή, και στις οικογένειές τους, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους για την Ενημέρωση, σε συγγραφείς, διανοούμενους, καλλιτέχνες, νομικούς, συνδικαλιστές, φοιτητές και πολίτες να υπερασπιστούν τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων θα αναζητήσει με τους Τούρκους συναδέλφους τρόπους για να αποκρούσουν την απόφαση. Μεταχείριση όπως αυτή σε δημοσιογράφους που ασκούν κριτική είναι ένα τεράστιο βήμα πίσω στην ήδη περιορισμένη ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Η ΕΟΔ θα πιέσει τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να αντιδράσουν. 

Facebook Twitter