Το πεδίο του Τύπου στη δικτατορία 1967-1974, όπως διαμορφώθηκε σε συνθήκες παρανομίας ή στα όρια της νομιμότητας, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, είναι το αντικείμενο της νέας έκδοσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, η οποία κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Στον τόμο έχει μεταφερθεί στο σύνολό του το έντυπο, φωτογραφικό και εικαστικό υλικό από την ομότιτλη έκθεση ντοκουμέντων που οργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ αρχικά στη Θεσσαλονίκη (Νοέμβριος 2009-Φεβρουάριος 2010) και κατόπιν στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2010 – Φεβρουάριος 2011, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης).
Περιέχονται επίσης τα πρακτικά της ημερίδας με το ίδιο θέμα, που οργάνωσε το Ίδρυμα, συγκεντρώνοντας ερευνητές με εξειδίκευση στη συγκεκριμένη περίοδο, δημοσιογράφους που είχαν προσωπική εμπλοκή στον αντιδικτατορικό αγώνα, πολιτικούς κρατούμενους της χούντας που με τη δράση τους συνέβαλαν στην ανάπτυξη μηχανισμών ενημέρωσης.
Στις εισηγήσεις που συγκροτούν την σχετική ενότητα του τόμου:
Ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η δικτατορία ήταν τομή ή ρήξη της συνέχειας στη νεοελληνική ιστορία.
Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Λέκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) περιγράφει την προσπάθεια να ανασυσταθεί η συνολική εκδοτική παραγωγή του αντιδικτατορικού Τύπου εντός και εκτός Ελλάδας.
Η ιστορικός Μαρία Βλασσοπούλου παρουσιάζει συλλογή τεκμηρίων της περιόδου της δικτατορίας που φυλάσσεται στις ειδικές συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης αποτιμά τη συμβολή της εφημερίδας Θεσσαλονίκη στον αντιδικτατορικό αγώνα
ΟΠολυμέρης Βόγλης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίαςαναφέρεται στον αντιδικτατορικό Τύπο που αναπτύχθηκε στη δυτική Ευρώπη.
Ο μελετητής περιοδικού Τύπου Γιώργος Ζεβελάκης διατρέχει τα περισσότερα από 300 περιοδικά που εκδίδονταν στην περίοδο της δικτατορίας.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής αναλύει πώς οι εφημερίδες της περιόδου αξιοποίησαν ρωγμές στο τείχος της λογοκρισίας.
Ο δημοσιογράφος Μηνάς Παπάζογλου μεταφέρει τη μαρτυρία του από τη διατήρηση της «Στήλης της Νέας Γενιάς» στην εφημερίδα Τα Νέα.
Oδημοσιογράφος και πολιτικός κρατούμενος της χούντας Νίκος Κιάος περιγράφει τους συνωμοτικούς μηχανισμούς χάρη στους οποίους εκδόθηκαν τα «Τετράδια Φυλακής» στον Κορυδαλλό και τις Φυλακές Αβέρωφ.
Στην προσωπικότητα και την αντιδικτατορική δράση του δημοσιογράφου Τάσου Δήμου αναφέρεται ο Κώστας Παπαϊωάννου, εκδότης της εφημερίδας Το Ποντίκι την περίοδο 1979-2005.
Ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης ανατρέχει στην έκδοση του εβδομαδιαίου Δελτίου «ATHENES-PRESSE LIBRE»στη Γαλλία.
Στον ρόλο της εφημερίδας Θεσσαλονίκη ως πόλου συσπείρωσης αντιστασιακών της πόλης αναφέρεται ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης, διευθυντής του φύλλου εκείνη την περίοδο.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εκπαιδευτικός, στέλεχος της Δημοκρατικής Άμυνας και πολιτικός κρατούμενος της χούντας, καταγράφει τεχνικές για την παραγωγή και τη διακίνηση παράνομων εντύπων.
Ο Στέλιος Νέστωρ, επίτιμος δικηγόρος,στέλεχος της Δημοκρατικής Άμυνας και πολιτικός κρατούμενος της δικτατορίας προσεγγίζει το πεδίο του Τύπου από εξωδημοσιογραφική αφετηρία.
Στον τόμο μεταφέρεται επίσης η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Από τη μαρτυρία στην ιστορία: τι κέρδισε και τι έχασε ο Τύπος από την περιπέτεια της δικτατορίας». Συμμετείχαν σε αυτή ο καθηγητής Γιώργος Αναστασιάδης, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Βότσης, Χρίστος Ζαφείρηςκαι ο Στέλιος Νέστωρ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο