Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. καταδικάζει την ποινικοποίηση του δημοσιογραφικού καθήκοντος

8 Φεβρουαρίου 2006

 

Στην ποινικοποίηση της ίδιας της άσκησης του δημοσιογραφικού καθήκοντος και στον κατάφωρο περιορισμό του δικαιώματος του κοινού στην ενημέρωση οδηγεί η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών εις βάρος του δημοσιογράφου Κ. Φλαμή και του εικονολήπτη Θ. Καφετζή.

Οι δύο συνάδελφοι καταδικάστηκαν σε οκτάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 Ευρώ ο καθένας, επειδή μαγνητοσκόπησαν συνέντευξη κατηγορουμένου –με ρητή συγκατάθεσή του– μέσα στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας.

Η απόφαση αυτή, η πρώτη που λαμβάνεται βάσει του ν. 3090/2002, επαληθεύει με τον πιο δυσάρεστο τρόπο την έντονη ανησυχία και τις αντιδράσεις από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου εναντίον του συγκεκριμένου νόμου, με τον οποίο επιχειρείται να περισταλεί η ελευθερία του Τύπου και να τεθούν οι δημοσιογράφοι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. τάσσεται αλληλέγγυο στους δύο συναδέλφους, που καταδικάστηκαν επειδή απλώς έπραξαν το καθήκον τους, και σε συνεργασία με όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις θα πράξει καθετί δυνατόν ώστε να αποκρούσει οποιαδήποτε ενέργεια στρέφεται εναντίον της ελευθεροτυπίας.

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter