Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ για τις επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς

4 Δεκεμβρίου 2009
 
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) καταδικάζουν το κύμα επιθέσεων εναντίον ΜΜΕ στην Ελλάδα, που εκδηλώθηκε με σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο γραφεία και την κατοικία δημοσιογράφων συνδικαλιστών.

Η ΔΟΔ και ΕΟΔ καταδικάζουν τις δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου και είχαν στόχο το γραφείο του Μόσχου Βοϊτσίδη, προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΔ, και την κατοικία του Παναγιώτη Νεστορίδη, αντιπροέδρου του δημοσιογραφικού ασφαλιστικού φορέα ΕΔΟΕΑΠ.
«Αυτές οι ενέργειες μας συγκλονίζουν και μαρτυρούν μια τάση βιαιοτήτων με επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ στην Ελλάδα», δήλωσε ο Αρνέ Κένιγκ, πρόεδρος της ΕΟΔ, και συνέχισε: «Απαιτούμε να γίνει πλήρης έρευνα για αυτές τις επιθέσεις και καλούμε τις αρχές να παραδώσουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους».
Οι δύο Ενώσεις μέλη της ΔΟΔ και ΕΟΔ, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, που εκπροσωπούν τους δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονται στην πρωτεύουσα και στη Βόρεια Ελλάδα, καταδικάζουν τις επιθέσεις και καταγγέλλουν όσους κάνουν χρήση της βίας για να ασκήσουν έλεγχο στην ενημέρωση. Οι Ενώσεις επίσης εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν την ασφαλή άσκηση της δημοσιογραφίας και την ελευθερία του Τύπου.
Στη διάρκεια αυτού του χρόνου δημοσιογράφοι και ΜΜΕ υπήρξαν στόχοι βιαιοτήτων, που προκάλεσαν την αποστροφή των δημοσιογραφικών Ενώσεων και της κοινωνίας. Στην Αθήνα σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον των κτιριακών εγκαταστάσεων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών, που προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές. Την περασμένη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, πολύ γνωστός σχολιαστής που εργάζεται σε εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό, έγινε στόχος βιαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ΕΟΔ στηρίζει τους Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι με θάρρος ασκούν το επάγγελμά τους, αγνοώντας βία και εκφοβισμούς. Η ΕΟΔ καλεί τις αρχές να πάρουν όλα τα σχετικά μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων και επαγγελματιών των ΜΜΕ από ανάλογες επιθέσεις και να ενεργήσουν για να αποτρέψουν την ατιμωρησία των υπευθύνων.
Η ΕΟΔ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να μεταβούν απεσταλμένοι της στην Ελλάδα για να συγκεντρώσουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις και να ασκήσουν πίεση ώστε να ενεργήσει η δικαιοσύνη εναντίον όσων απειλούν την ελευθεροτυπία.
 
Facebook Twitter