Οι ΔΟΔ και ΕΟΔ στηρίζουν το μανιφέστο της Πορτογαλικής Ένωσης Δημοσιογράφων

14 Ιανουαρίου 2004
 
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή περιφερειακή της οργάνωση (ΕΟΔ) στηρίζουν πλήρως το μανιφέστο που δημοσιεύεται από την πορτογαλική ένωση δημοσιογράφων Sindicato dos Jornalistas υπέρ δύο συναδέλφων που κλήθηκαν από τις δικαστικές αρχές να αποκαλύψουν τις πηγές τους.

Η Paula Martinheira, δημοσιογράφος της εφημερίδας “Diario de Noticias”, κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη να αποκαλύψει τις πηγές της σχετικά με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2003, αποφάσισε όμως να μη συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις, παραμένοντας πιστή στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας σχετικά με το δημοσιογραφικό απόρρητο. Η κ. Martinheira έχει την πλήρη υποστήριξη της πορτογαλικής ένωσης δημοσιογράφων.
Ο Manso Preto, ανεξάρτητος δημοσιογράφος, επίσης δεν συμμορφώθηκε με την εντολή του δικαστηρίου της Λισσαβόνας να αποκαλύψει την ταυτότητα των πηγών του και τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως τρία έτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΟΔ, οι περιπτώσεις αυτές στην Πορτογαλία αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη τάση των ευρωπαϊκών αρχών να παρενοχλούν δημοσιογράφους που διενεργούν έρευνες σε διάφορες χώρες, όπως τη Βρετανία (υποθέσεις Bill Goodwin και David Kelly), το Βέλγιο, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και τη Δανία.
“Η καταστολή της νόμιμης δημοσιογραφικής έρευνας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελευθερία του Τύπου και την δημοκρατία”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Gustl Glattfelder. “Παντού βλέπουμε δημόσιες αρχές να πιέζουν τους δημοσιογράφους για να αποκαλύψουν σε ποιους μιλούν και από πού παίρνουν τις πληροφορίες τους”, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι “πρόκειται για μια σκανδαλώδη τάση που υπονομεύει τη δομή της ηθικής και επαγγελματικής ελευθερίας στην Ευρώπη. Αν οι δημοσιογράφοι αρχίσουν να παραβαίνουν το δημοσιογραφικό απόρρητο, τότε οι πηγές τους θα εξαφανιστούν και το θύμα θα είναι η δημοκρατία”.

Η ΕΟΔ υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε το 2000 την Εισήγηση Ρ (2000) 7 με τίτλο “Αρχές σχετικά με το δικαίωμα των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις πηγές πληροφοριών τους”, η οποία αναφέρει ότι “η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών είναι ένας από τους βασικούς όρους της ελευθεροτυπίας. Χωρίς αυτή την προστασία υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποιες πηγές οι οποίες θα βοηθούσαν τον Τύπο να ενημερώσει το κοινό σε ζητήματα δημόσιου συμφέροντος, με αποτέλεσμα να υποβαθμισθεί ο δημόσιος-ελεγκτικός ρόλος του και να αμφισβητηθεί η ικανότητά του να παρέχει ακριβή και αξιόπιστη πληροφόρηση”.

 

Facebook Twitter