Η ΔΟΔ καταδικάζει τον Πρόεδρο Μουγκάμπε για “κατάφωρη περιφρόνηση” Ελευθεροτυπίας

1 Οκτωβρίου 2003

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) καταδίκασε την εκστρατεία που έχουν εξαπολύσει οι αρχές της Ζιμπάμπουε εναντίον δημοσιογράφων της εφημερίδας Daily News, την μόνη ανεξάρτητη καθημερινή έκδοση στη χώρα.

“Η κατάφορη περιφρόνηση του προέδρου Μουγκάμπε για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του τύπου δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κάποια σαφή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα,” δήλωσε ο Άινταν Ουάιτ, γενικός γραμματέας της ΔΟΔ.

Μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας και κατόπιν επιδρομής της αστυνομίας, η εφημερίδα Daily News έκλεισε, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου οι αστυνομικές δυνάμεις στη Ζιμπάμπουε οδήγησαν 45 δημοσιογράφους στο αστυνομικό τμήμα, όλοι τους επιλεγμένοι από έναν κατάλογο που φέρεται να εκδόθηκε από τη δημόσια Επιτροπή πληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης (MIC). Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε έντεκα δημοσιογράφους, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των υπολοίπων.

“Αυτή η βάναυση τακτική του καθεστώτος πρέπει να επιφέρει μία σκληρή και ασυμβίβαστη αντίδραση διεθνώς”, δήλωσε ο Ουάιτ.

 

Facebook Twitter