Η ΔΟΔ καταδικάζει την Τυνησία για παρενόχληση δημοσιογράφου

3 Οκτωβρίου 2003

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) καταδίκαζε της Τυνησιακές αρχές για την πολιτική παρενόχληση που άσκησαν εναντίον διάσημου δημοσιογράφου και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Neziha Rejiba, γνωστό και ως “Om Zied”.

Κατά την επιστροφή του από ένα πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, ο OM Zied, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης της παράνομης εφημερίδας Kalima και προεξέχον μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ελευθερία στην Τυνησία, ανακρίθηκε από τελωνειακούς και του απαγγέλθηκαν κατηγόριες για παραβίαση του νόμου σχετικά με το συνάλλαγμα. Εντούτοις, Τυνησιακές πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, ο OM Zied δεν έχει παραβεί οποιουσδήποτε νόμους.

“Φαίνεται ότι πρόκειται για μια προφανή πράξη εκφοβισμού και παρενόχλησης ενάντια σε έναν υπερασπιστή των βασικών αστικών δικαιωμάτων στην Τυνησία,” δήλωσε ο Άινταν Ουάιτ, γενικός γραμματέας της ΔΟΔ, τονίζοντας ότι “είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια να κατασιγαστούν οι αντιφρονούντες.”

Αν και η απόφαση της Διεύθυνσης Τελωνειακών Ερευνών σχετικά με την περίπτωση του OM Zieδ δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, σύμφωνα με την ΔΟΔ ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή πενταετούς φυλάκισης.

 

Facebook Twitter