Η ΔΟΔ καταδικάζει συλλήψεις κενυατών δημοσιογράφων

1 Οκτωβρίου 2003

 

Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) καταδίκασε τις πρόσφατες συλλήψεις τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας East African Standard στο Ναϊρόμπι και εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στις διαμαρτυρίες της Ένωσης Δημοσιογράφων της Κένυας και της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ουγκάντας.

Κατόπιν εντολής της κενυατικής κυβέρνησης, αστυνομικές αρχές προφυλάκισαν τον γενικό διευθυντή της εφημερίδας Tom Mshindi, μαζί με τον αρχισυντάκτη Kwamchetsi Makokha και συντάκτη της κυριακάτικης έκδοσης David Makali επειδή δημοσίευσαν άρθρο σχετικά με την πρόσφατη δολοφονία του καθηγητή Odhiambo Mbai, θερμού υποστηρικτή της αναθεώρησης του συντάγματος της χώρας (Bomas ΙΙ). Το άρθρο επίσης αναφέρθηκε σε έναν ανώτερο κυβερνητικό υπάλληλο ως έναν από τους κύριους υποκινητές της δολοφονίας.

Η αστυνομία απελευθέρωσε τους Mshindi και Makokha σύντομα μετά την σύλληψή τους αλλά τους υποχρέωσε να παρουσιαστούν στο τμήμα την επόμενη ημέρα.

“Αυτού του είδους οι εκφοβισμοί δεν είναι ενθαρρυντικοί για όσους ήλπιζαν ότι η Κένυα έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων,” δήλωσε ο Άινταν Ουάιτ, γενικός γραμματέας της ΔΟΔ.

 

Facebook Twitter