Η ΔΟΔ για τους θανάτους δημοσιογράφων το 2006

4 Ιανουαρίου 2007
 
Έτος τραγωδίας ήταν το 2006 για τη διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) κατέγραψε 155 δολοφονίες, εκτελέσεις και ανεξήγητους θανάτους δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων του Τύπου. Πρόκειται για ένα συνγκλονιστικό ρεκόρ, στο οποίο πρέπει να προστεθούν 22 θάνατοι δημοσιογράφων από δυστυχήματα εν ώρα εργασίας.

 
 «Τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ και το δημοσιογραφικό επάγγελμα είναι πλέον πιο επικίνδυνο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Δ.Ο.Δ. AidanWhite.  «Το 2006 ήταν η χειρότερη χρονιά απ’ όλες – μια χρονιά στοχοποίησης, βαναυσότητας και συνεχιζόμενης ατιμωρησίας για τις δολοφονίες δημοσιογράφων».
Στο Ιράκ, ο αριθμός των θυμάτων άρχισε να μεγαλώνει κατά τη διάρκεια του έτους λόγω της εμφύλιας διαμάχης και της αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής. Σύμφωνα με τη Δ.Ο.Δ., οι δημοσιογράφοι έγιναν πρωταρχικοί στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων ή έπεσαν θύματα στρατιωτών. Μέχρι το τέλος του 2006, 68 εργαζόμενοι του Τύπου σκοτώθηκαν στο Ιράκ, αυξάνοντας σε 170 τον συνολικό αριθμό δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα αυτή μετά την εισβολή τον Απρίλιο του 2003.
 
Συγχρόνως, η ακατάπαυστη βία στη Λατινική Αμερική, και ιδιαίτερα στο Μεξικό, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, κόστισε τις ζωές 37 εργαζομένων του Τύπου, ενώ στην Ασία σκοτώθηκαν 34 εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, σε ανηλεείς επιθετικές ενέργειες στις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.
 
Σύμφωνα με τη Δ.Ο.Δ., το μόνο θετικό σημείο διαφάνηκε τις τελευταίες ημέρες του 2006, όταν τα Ηνωμένα Έθνη, για πρώτη φορά, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται η στοχοποίηση των δημοσιογράφων και απαιτείται η δίωξη των ενόχων για τις δολοφονίες των εργαζόμενων στον Τύπο.
 
Με απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα στις 23 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να προστατεύσουν αμάχους σε ένοπλες συγκρούσεις. Το Συμβούλιο επίσης απαίτησε να δοθεί ένα τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας και να ασκηθούν διώξεις για τις δολοφονίες των δημοσιογράφων, ενώ συμφώνησε στην έκδοση ετήσιων εκθέσεων για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Τύπου.
 
«Αυτό ήταν το μόνο φωτεινό σημείο σε μια χρονιά αδιάλειπτης ζοφερότητας», δήλωσε ο κ. White. «Για πρώτη φορά, τα Ηνωμένα Έθνη έστρεψαν την προσοχή τους σε μια κρίση των Μέσων Ενημέρωσης, που γίνεται διαρκώς βαθύτερη.  Ήταν καιρός. Τώρα θέλουμε να δούμε δράση εναντίον εκείνων των χωρών που επιτρέπουν την ατιμωρησία στις δολοφονίες των δημοσιογράφων».
Τα συνολικά στοιχεία της Δ.Ο.Δ. για το 2006 είναι τα ακόλουθα: Δολοφονίες, εκτελέσεις και ανεξήγητοι θάνατοι: 155
Θάνατοι από δυστύχημα εν ώρα εργασίας: 22
 
Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων σημειώθηκε το 2005, όταν η Δ.Ο.Δ. κατέγραψε 154 θανάτους, αριθμός που είχε ωστόσο διογκωθεί τραγικά από τη συντριβή πολεμικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη, στο  οποίο επέβαιναν 48 Ιρανοί δημοσιογράφοι για να παρακολουθήσουν στρατιωτική άσκηση. Το 2006 σημειώθηκαν λιγότερα δυστυχήματα – μόλις 22.
 
Τα πλήρη στοιχεία περιέχονται στην ετήσια έκθεση της Δ.Ο.Δ. JournalismPuttotheSword(Η δημοσιογραφία σε σφαγή) που θα δημοσιευτεί στα μέσα Ιανουαρίου. Η έκθεση θα περιέχει επίσης στοιχεία για το Ταμείο Ασφαλείας της Δ.Ο.Δ., το οποίο παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε συνάδελφους που έπεσαν θύματα βίας και στις οικογένειες των θυμάτων.
 
Για άλλη μια χρονιά, η προσοχή είναι στραμμένη στο Ιράκ, όπου η Δ.Ο.Δ. διεξάγει εντατική εκστρατεία ενάντια στο καθεστώς ατιμωρησίας που κυριαρχεί στις δολοφονίες δημοσιογράφων. Εδώ και τρία χρόνια, η Δ.Ο.Δ. έχει καθιερώσει την 8η Απριλίου ως ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας. Είναι η επέτειος των γεγονότων της Βαγδάτης, όταν το 2003 τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά. Μολονότι 19 δημοσιογράφοι πέθαναν με παρόμοιο τρόπο στο Ιράκ, καμία υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί, ενώ οι δημοσιογραφικές οργανώσεις και οι οικογένειες των θυμάτων ακόμα περιμένουν ανεξάρτητες και αξιόπιστες εκθέσεις για τα όσα συνέβησαν.  
 
Τον Οκτώβριο,  ένας δικαστής στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι ένα από τα θύματα, ο δημοσιογράφος του σταθμού ITN Terry Lloyd, σκοτώθηκε από αμερικανικούς στρατιώτες έξω από τη Βασόρα. Επίσης έχασε τη ζωή του ο διερμηνέας του,  Hussein Osman,  ενώ αγνοείται η τύχη του εικονολήπτη Fred Nerac, ο οποίος θεωρείται νεκρός. Υπήρχαν επανειλημμα αιτήματα για τη δίωξη των αμερικανών στρατιωτών που εμπλέκονται σε αυτό το περιστατικό, καθώς και σε πολλά άλλα ανάλογα.
Ωστόσο το 2006, τις δολοφονίες στο Ιράκ, στη συντριπτική πλειονότητά τους, διέπραξαν τρομοκράτες και μέλη συμμοριών που έχουν μετατρέψει τους δρόμους της Βαγδάτης και άλλων μεγάλων πόλεων σε απαγορευμένες ζώνες για πολλούς δημοσιογράφους.
 
Σύμφωνα με τη Δ.Ο.Δ., η κρίση της ατιμωρησίας δεν περιορίζεται στις εμπόλεμες περιοχές: μετά τη δολοφονία της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, στις 7 Οκτωβρίου 2006 στη Μόσχα,  η Ομοσπονδία ένωσε τις δυνάμεις της με άλλες διεθνείς οργανώσεις Τύπου, στις 12 Δεκεμβρίου 2006, με σκοπό τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας που θα εξετάσει τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Ρωσία. Ο θάνατος της Πολιτκόφσκαγια ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά 200 δολοφονιών δημοσιογράφων στη Ρωσία από το 1993.  
Πολλές από τις υποθέσεις αυτές έχουν διαλευκανθεί, όμως από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε την προεδρία της χώρας έχουν δολοφονηθεί περίπου 40 δημοσιογράφοι, και καμία υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί σε ικανοποιητικό βαθμό.
 
Η πιο επικίνδυνη χώρα για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, αμέσως μετά το Ιράκ, είναι οι Φιλιππίνες όπου 13 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2006. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Ο.Δ., 49 εργαζόμενοι του Τύπου έχουν δολοφονηθεί από το 2001 που η Γκλόρια Αρόγια ανέλαβε την εξουσία – περισσότεροι απ’ όσους σκοτώθηκαν στα 14 χρόνια του δικτατορικού καθεστώτος Μάρκος. 
 
Στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό, με δέκα θανάτους, ξεπέρασε την Κολομβία σε επικινδυνότητα  για τους δημοσιογράφους που ερευνούν το έγκλημα και τη διαφθορά.
Στην Αφρική,  οι χώρες που ταλανίζονται  από εμφύλιους πολέμους επίσης αποδείχθηκαν οι πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους. Ο σουηδός αυτοαπασχολούμενος εικονολήπτης Martin Adler πυροβολήθηκε ενώ κάλυπτε μια διαμαρτυρία στο Μογκαντίσου, ενώ ο σουδανός βετεράνος δημοσιογράφος  MohammedTaha απήχθη και δολοφονήθηκε.
 

«Ήταν μια χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν μικρά βήματα για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας των Μέσων Ενημέρωσης», δήλωσε ο κ. White.  «Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο συνέδριο της Δ.Ο.Δ., που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τον Μάιο. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ιδιαίτερα για να βοηθήσουμε τα θύματα της βίας και για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των συναδέλφων μας».

 

Facebook Twitter