Η ΔΟΔ για τους θανάτους δημοσιογράφων το 2005

23 Ιανουαρίου 2006

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδίκασε σήμερα το «καθεστώς ολιγωρίας και αδιαφορίας»  σχετικά με τους θανάτους δημοσιογράφων. Η Δ.Ο.Δ. ανακοίνωσε ότι 150 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον τομέα της Ενημέρωσης σκοτώθηκαν το 2005, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, και προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν δεν ληφθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις για την τιμωρία των ενόχων.

Δίνοντας στη δημοσιότητα τον ετήσιο απολογισμό της Δ.Ο.Δ., με τίτλο «Η τραγωδία να είσαι στόχος», για τα θύματα στον χώρο της Ενημέρωσης το 2005, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Aidan White άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα τις δολοφονίες και τις εκτελέσεις δημοσιογράφων.
«Για περισσότερες από το 90% των υποθέσεων οι αρχές δεν διενεργούν σοβαρές έρευνες και ελάχιστοι δράστες παραπέμπονται στη δικαιοσύνη» δήλωσε. «Ένας συνδυασμός αστυνομικής διαφθοράς, δικαστικής ανικανότητας και πολιτικής αδιαφορίας δημιούργησε ένα καθεστώς ολιγωρίας και αδιαφορίας με αποτέλεσμα μια διαρκή περίοδο κυνηγιού δημοσιογράφων».
«Η ατιμωρησία στις περιπτώσεις δολοφονίας δημοσιογράφων παραμένει ένα απαράδεκτο σκάνδαλο της εποχής μας που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο  κ.   White.  Η Δ.Ο.Δ. έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  να λάβει μέτρα και έχει πιέσει τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν να κινητοποιήσει κυβερνήσεις για να δράσουν ενάντια στη στοχοποίηση και τους φόνους δημοσιογράφων.
«Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και δημοκρατικές κυβερνήσεις εθελοτυφλούν στην κρίση βίας που έχει ξεσπάσει εναντίον των ΜΜΕ», δήλωσε ο κ. White. «Στο Ιράκ, όπου οι εργαζόμενοι στον Τύπο σχεδόν δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, υπάρχουν 18 περιπτώσεις ανεξιχνίαστων φόνων δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στον Τύπο, οι οποίοι σκοτώθηκαν από αμερικανούς στρατιώτες. Η Δικαιοσύνη απαιτεί την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ειδάλλως θα διαιωνίζονται οι εικασίες περί στρατιωτικής στοχοποίησης των δημοσιογράφων».
Όπως αναφέρει η έκθεση της Δ.Ο.Δ., το 2005 ήταν έτος «που σημαδεύτηκε από την τραγωδία της στοχοποίησης δημοσιογράφων». Ογδόντα εννιά δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην Ενημέρωση σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενώ πολλοί δολοφονήθηκαν από πρόσωπα που δρούσαν για λογαριασμό πολιτικών ομάδων ή εγκληματιών. Επιπλέον, 61 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αποστολής – 48 εξ αυτών από τη συντριβή πολεμικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη, όπου συνεχίζονται οι έρευνες για την ασφάλεια του μεταγωγικού αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν για να παρακολουθήσουν στρατιωτική άσκηση.
«Η λίστα αποτελεί έναν αλγεινό κατάλογο θυσιών και καταδεικνύει με οδυνηρές λεπτομέρειες πώς ακριβώς οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο συνεχίζουν να υποφέρουν για την ελευθεροτυπία και το επάγγελμά τους», δήλωσε ο κ. White.
Η Δ.Ο.Δ. επίσης τονίζει τη δράση εντός του δημοσιογραφικού κόσμου για να καταπολεμηθεί η κρίση. Σχεδόν 100.000 ευρώ έχουν εκταμιευθεί από το Διεθνές Ταμείο Ασφάλειας της Ομοσπονδίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνάδελφους που έπεσαν θύματα βίας και καταστροφών. Επίσης, το Διεθνές Ινστιτούτο Ασφάλειας στην Ενημέρωση, μια σύμπραξη εργοδοτών και δημοσιογράφων, προωθεί επίμονα μια νέα αντίληψη για την ασφάλεια στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση της Δ.Ο.Δ., το Ιράκ, με 35 δολοφονίες, παραμένει στην κορυφή της λίστας των πλέον επικίνδυνων χωρών για δημοσιογράφους, ενώ ακολουθούν οι Φιλιππίνες (10 φόνοι) και η Κολομβία, το Μεξικό και η Αϊτή -το διαβόητο «τρίγωνο θανάτου» λόγω σπειρών ναρκωτικών- όπου δολοφονήθηκαν εννέα δημοσιογράφοι.
Η Δ.Ο.Δ. σκοπεύει να διοργανώσει παγκόσμιες εκδηλώσεις  διαμαρτυρίας φέτος στις 8 Απριλίου, για να τονίσει την ανάγκη για περισσότερη δράση ενάντια στην ατιμωρησία. Η ημέρα αυτή αποτελεί την θλιβερή τρίτη επέτειο του βομβαρδισμού του ξενοδοχείου   «Παλαιστίνη», το οποίο φιλοξενούσε τα ξένα μέσα ενημέρωσης στη Βαγδάτη,  όπου  σκοτώθηκαν δυο δημοσιογράφοι, ο ουκρανός εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters Taras Protsyuk και ο ισπανός εικονολήπτης του ιδιωτικού ισπανικού τηλεοπτικού καναλιού Telecinco Jose Couso, ενώ άλλος ένας δημοσιογράφος, ο  Tareq Ayyoub, σκοτώθηκε την ίδια μέρα όταν  αμερικανικό άρμα μάχης έριξε οβίδα εναντίον της έδρας του  Al Jazeera στην πόλη.
Η φετινή έκθεση της Δ.Ο.Δ. περιέχει και στοιχεία για τις δράσεις αλληλεγγύης της Ομοσπονδίας και την αρωγή μέσω του Ταμείου Ασφαλείας. Ύστερα από ειδική έκκληση για βοήθεια προς τα θύματα του τσουνάμι το 2004, όπου περίπου 89 εργαζόμενοι του Τύπου σκοτώθηκαν ή αγνοούνται, η Δ.Ο.Δ. συγκέντρωσε ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Το Ταμείο της Δ.Ο.Δ. επίσης χορήγησε χρηματική βοήθεια στις οικογένειες δολοφονηθέντων δημοσιογράφων σε περισσότερες από 25 χώρες, καθώς και βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού στο Πακιστάν, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις δημοσιογράφοι.
Επιπλέον, η ΔΟΔ έχει καθιερώσει ένα ειδικό ταμείο αρωγής, στη μνήμη του εκλιπόντος Gustl Glattfelder, πρώην αντιπροέδρου της ΔΟΔ  και πρώην προέδρου της περιφερειακής οργάνωσης της Δ.Ο.Δ., Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Ε.Ο.Δ.)

 

Facebook Twitter