Η ΔΟΔ για την απόπειρα σύλληψης του Προεδρείου της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

2 Φεβρουαρίου 2004
 
Η πρόσφατη απόπειρα να συλληφθεί η ηγεσία των Ελληνικών δημοσιογραφικών συνδικαλιστικών ενώσεων παραπέμπει σε μια “απαράδεκτη εποχή του παρελθόντος αυτή της δικτατορίας και της τυραννίας”, δήλωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης είχε ζητήσει την παρέμβαση της ΔΟΔ για το ζήτημα αυτό.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Αϊνταν Γουάιτ δήλωσε ότι “το θέαμα των διωκτικών αρχών οι οποίες εισέβαλαν με σκοπό να φυλακίσουν τους συνδικαλιστές επειδή οργάνωσαν μια απεργία αποτελεί επαίσχυντο θέαμα για μια δημοκρατία”.
Η ΔΟΔ και η περιφερειακή της οργάνωση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ενημερώνουν ότι οι αρχές ασφάλειας στην Ελλάδα και η αστυνομία οδηγήθηκαν σε αυτή την ταπεινωτική περιπέτεια ύστερα από τις ενέργειες του εκδότη εφημερίδων Γ. Κουρή, ο οποίος κατέθεσε μήνυση κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών επειδή οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στον Τύπο κήρυξαν απεργία στις δύο εφημερίδες “ΑΥΡΙΑΝΗ” και “ΦΙΛΑΘΛΟΣ”, που είναι ιδιοκτησία του συγκροτήματος Κουρή.
Εκδόθηκαν εντάλματα για τη σύλληψη και την κράτηση των μελών των ΔΣ όλων των Ενώσεων που κήρυξαν την απεργία. Τα εντάλματα αυτά εκδόθηκαν μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Τύπου κ. Χρήστου Πρωτόπαπα και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, με τις οποίες καταδίκαζαν την απεργία.
Ο κ. Γουάιτ δήλωσε: “Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση και οι Έλληνες εκδότες προσπαθούν από κοινού να εμποδίσουν τις συνδικαλιστικές ενώσεις να ασκήσουν το δικαίωμα στην απεργία, υπερασπιζόμενοι έναν εκδότη ο οποίος είναι ένοχος για την κατ΄επανάληψη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και των συμβάσεων που ισχύουν”.
Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ απέστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας σε όλες τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένου ότι η ΔΟΔ πρόκειται να διοργανώσει το 25ο Συνέδριό της στην Αθήνα το Μάιο, ο κ. Γουάιτ υπογράμμισε ότι “αυτή η Ολυμπιακή χρονιά έπρεπε να είναι αφιερωμένη στη δημοσιογραφία και το ελεύθερο πνεύμα. Αντίθετα, έχουμε αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη, όπου η καταπίεση σκιάζει την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία”.
 
Facebook Twitter