Η ΔΟΔ για τη λογοκρισία στη Μακεδονία

3 Φεβρουαρίου 2005
 
Την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) προκάλεσαν οι διαδοχικές λογοκριτικές παρεμβάσεις της εργοδοσίας και της διεύθυνσης της εφημερίδας «Μακεδονία» σε δημοσιογραφικά κείμενα, καθώς και η τακτική τους να «τιμωρούν» συντάκτες που απευθύνονται στην Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. μετακινώντας τους σε άλλο τμήμα και αλλάζοντας το αντικείμενο της εργασίας τους.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο γενικός γραμματέας της Δ.Ο.Δ. Aidan White στον διευθυντή της εφημερίδας «Μακεδονία» Λουκά Κατσώνη, σημειώνονται τα ακόλουθα:
«Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.), η μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση στον κόσμο, που εκπροσωπεί πάνω από 500.000 δημοσιογράφους ανά την υφήλιο, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εσωτερική λογοκρισία και την παραβίαση θεμελιωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στην εφημερίδα «Μακεδονία».
Σύμφωνα με το μέλος μας, την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.), η διεύθυνση της εφημερίδας σας επανειλημμένως αποπειράθηκε να λογοκρίνει δημοσιογραφικά κείμενα. Ενημερωθήκαμε ότι το τελευταίο  τέτοιο κρούσμα  ήταν σε κείμενο του συντάκτη Νίκου Ηλιάδη, το οποίο λογοκρίθηκε και τροποποιήθηκε χωρίς την  συγκατάθεση του συντάκτη. Το κείμενο αφορούσε στις επικείμενες τοπικές εκλογές και δημοσιεύθηκε πριν δυο εβδομάδες.
 Όταν ο συνάδελφος ενημέρωσε την Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., «τιμωρήθηκε» μετακινούμενος σε άλλο τμήμα επειδή διέπραξε το «ατόπημα» να ενημερώσει το συνδικαλιστικό σωματείο του για το γεγονός.
Θεωρούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απόλυτα απαράδεκτες, καθώς παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας,  τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τη συναδελφική αλληλεγγύη. Επιπρόσθετα, η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. μας ενημέρωσε ότι ο ρόλος της ως σωματείου έχει αμφισβητηθεί ξεκάθαρα από τη διεύθυνση της «Μακεδονίας». 
Η ενέργεια αυτή καταδεικνύει μια ιδιαίτερη αδιαφορία και σκόπιμη περιφρόνηση προς τις ουσιώδεις αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης όπως αυτές  διασφαλίστηκαν από την απόφαση–ορόσημο του εφετείου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Οκτώβριο, στην υπόθεση του δημοσιογράφου της Μακεδονίας  Χαράλαμπου Μπίκα, ο οποίος είχε απολυθεί μετά την επιστροφή του από το Ιράκ.
 Θα θυμάστε την  ξεκάθαρη απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο υποστήριξε ότι μια «εσωτερική απεργία αλληλεγγύης που απαιτεί την επαναπρόσληψη του εργαζομένου είναι νόμιμο δικαίωμα εφόσον αφορά το συλλογικό συμφέρον, κάτι που έγκειται στη φύση του συνδικαλισμού και στην εργατική αλληλεγγύη».
Σας καλούμε να σεβαστείτε το δικαίωμα του συναδέλφου μας στην ανεξάρτητη και χωρίς παρεμβάσεις εργασία, καθώς και το δικαίωμα του να εκπροσωπείται χωρίς  προκατάληψη από την συνδικαλιστική του ένωση.
Ζητούμε να επανατοποθετήσετε τον συνάδελφό μας στην αρχική θέση του και να προβείτε σε επαγγελματικό διάλογο με τους συναδέλφους μας στην Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. προκειμένου να επιλυθούν οι υπόλοιπες διαφορές.
Με τιμή,
AidanWhite
Γενικός Γραμματέας Δ.Ο.Δ.»
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. θεωρεί το ζήτημα ανοιχτό και επιφυλάσσεται για τις επόμενες ενέργειές του.
 
Facebook Twitter