ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέδωσε χτες στις Βρυξέλλες την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζει την απόφαση-ορόσημο του Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία τελεσιδικεί πρωτόδικη απόφαση εις βάρος εκδότη εφημερίδας, που απέλυσε δημοσιογράφο, όταν αυτός διαμαρτυρήθηκε για λογοκρισία σε κείμενά του που αφορούσαν τον πόλεμο στο Ιράκ.
“Πρόκειται για μεγάλη νίκη στο πεδίο της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”, δήλωσε ο Arne Koenig, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, και πρόσθεσε: “Η απόφαση ας αποτελεί προειδοποίηση για οποιονδήποτε επιχειρεί να παρέμβει στο δημοσιογραφικό έργο”.
Το Εφετείο Θεσσαλονίκης επικύρωσε απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης υπέρ των δημοσιογράφων της εφημερίδας “Μακεδονία”, οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση του συναδέλφου τους Χαράλαμπου Μπίκα. Η απόλυση αυτή έγινε με ασαφή αιτιολόγηση, μετά την επιστροφή του δημοσιογράφου από αποστολή στο εμπόλεμο Ιράκ. Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι ο δημοσιογράφος απολύθηκε επειδή είχε διαμαρτυρηθεί για παρεμβάσεις της διεύθυνσης στα ρεπορτάζ του για τη σύγκρουση στο Ιράκ.
Το Πρωτοδικείο είχε αποφασίσει υπέρ της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, επικυρώνοντας το δικαίωμά της να κηρύξει απεργία και απαλλάσσοντάς την από τη σχετική κατηγορία του εκδότη της εφημερίδας.
Ο εκδότης άσκησε έφεση, επιχειρώντας να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση, ωστόσο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε ότι:
Η απεργία εσωτερικής αλληλεγγύης που κηρύχθηκε με αίτημα την επαναπρόσληψη του δημοσιογράφου έγινε για λόγο που αφορά το συλλογικό συμφέρον και εδράζεται στο κέντρο του συνδικαλισμού και την ενότητας των εργαζομένων.
Ότι ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Μπίκας απολύθηκε για λόγους εκδίκησης, όταν διαμαρτυρήθηκε για τη λογοκρισία που άσκησε ο διευθυντής της εφημερίδας, πρακτική που, κατά την Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., παραβιάζει τις αρχές δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
“Η απόφαση αυτή δικαιώνει οριστικά την απεργιακή κινητοποίηση των συναδέλφων μας και εδραιώνει το θεμελιώδες δικαίωμα του κλάδου να εκφράζει εμπράκτως την αλληλεγγύη του”, υποστήριξε ο Arne Koenig.
Ο Δημήτριoς Γουσίδης, Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων και “αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της δημοσιογραφίας και της δικαιοσύνης”.
Στην υπόθεση παρενέβη επίσης, υπέρ των εναγομένων, η ΠΟΕΣΥ, δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν όλες οι ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις».