“Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι”

13 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην εντάξει τους δημοσιογράφους των δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης στο ενιαίο μισθολόγιο εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

«Θα ήταν εξαιρετικά κακό μήνυμα για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων να ενσωματωθούν στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ, και υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια ΜΜΕ δεν μπορούν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ διαβίβασε με επιστολή της στον υπουργό Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλο, την ανακοίνωση ζητώντας του να αποτρέψει αυτή την αναντίστοιχη προς το δημοσιογραφικό έργο εξέλιξη, σύμφωνα και με όσα επισημαίνει η ΕΟΔ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι
 
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει την αντίθεσή της στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να ενσωματώσει τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Το να εργάζεται δημοσιογράφος σε δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης δεν σημαίνει ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, μάλλον το αντίθετο: οι δημοσιογράφοι λογοδοτούν στο κοινό και πρέπει να διατηρούν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ. «Θα ήταν εξαιρετικά κακό μήνυμα για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων να ενσωματωθούν στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών οργανισμών θέλει να εντάξει όλους τους εργαζόμενους σε δημόσια Μέσα Ενημέρωσης σε ενιαίο μισθολόγιο, που θα ισχύει για το σύνολο του δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα θεωρούνται απλώς δημόσιοι υπάλληλοι και δε θα καλύπτονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του δημοσιογραφικού κλάδου.
«Η ένταξή μας στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων είναι περιοριστική για τον ρόλο μας ως ανεξάρτητων δημοσιογράφων», τονίζουν τα μέλη της ΕΟΔ, ΕΣΗΕΜ-Θ και ΕΣΗΕΑ. «Πρέπει να διασφαλίσουμε για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ την ελευθερία τους να ενημερώνουν το κοινό σε μία περίοδο που αυτό επιζητεί αξιόπιστη, νηφάλια και απροκατάληπτη Ενημέρωση. Η ελευθερία αυτή κατοχυρώνεται επίσης από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των δημοσιογράφων».
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τον έλληνα υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Τύπου, Ηλία Μόσιαλο, να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω στοιχεία και υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι η ανεξαρτησία των δημόσιων ΜΜΕ καθορίζεται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Facebook Twitter