Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της UNESCO για τα Πνευματικά Δικαιώματα (23 Απριλίου) η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικών Δικαιωμάτων 2005 της UNESCO, εγκρίνοντας ένα πρόγραμμα τριών σημείων που θα εξασφαλίσει την ποιότητα και την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η σημασία της προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων δεν μπορεί να αγνοηθεί σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούν η παγκοσμιοποίηση, η επανάσταση στην επικοινωνία και η δίψα εκατομμυρίων ανθρώπων για αξιόπιστη πληροφόρηση.
Για να προστατευθούν η ποιότητα και η πολυφωνία στην πληροφόρηση, και ιδιαίτερα στις δημοσιογραφικές και φωτογραφικές υπηρεσίες, είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί ότι:
1. Οι κυβερνήσεις θα υποστηρίζουν τους δημιουργούς βελτιώνοντας το επίπεδο της προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων και εξασφαλίζοντας την εφαρμογή τους όπου αυτά έχουν καθιερωθεί.
2. Οι εκδότες και οι εργοδότες των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ δεν θα εκφοβίζουν τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους του Τύπου με σκοπό την πλήρη εκχώρηση των δικαιωμάτων τους.
3. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θα διαπραγματεύονται συμφωνίες που εγγυώνται δίκαιη πληρωμή για την επαναχρησιμοποίηση της εργασίας των δημοσιογράφων και παρέχουν τα ηθικά δικαιώματα που προστατεύουν την ακεραιότητα της δημοσιογραφίας.
Ο ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει αυτούς τους στόχους υπόψη, όταν διαπραγματεύεται νέες διεθνείς συνθήκες.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) συζητά την υιοθέτηση μιας Συνθήκης για την προστασία των δημοσιογράφων της ραδιοτηλεόρασης, ενώ μια ρύθμιση για την προστασία των οπτικοακουστικών εργασιών απορρίφθηκε το 2000 λόγω της απροθυμίας μερικών αντιπροσωπειών της WIPO να παράσχουν στους εκτελεστές ικανοποιητική προστασία, συμπεριλαμβανομένων των ηθικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη Δ.Ο.Δ., οι αντιπροσωπείες της WIPO δεν πρέπει να ανατρέπουν ισορροπίες ισορροπία όταν χορηγούν τα καθιερωμένα δικαιώματα στη ραδιοτηλεόραση, ενώ οφείλουν και να βεβαιωθούν ότι αυτά τα δικαιώματα δεν επικαλύπτουν τα υπάρχοντα δικαιώματα των συντακτών και των εκτελεστών σχετικά με το περιεχόμενο της εκπομπής.
Αντιστοίχως, η Δ.Ο.Δ. υποστηρίζει ότι το σχέδιο Συνθήκης της UNESCOσχετικά με την προστασία της ποικιλομορφίας του πολιτιστικού έργου και της καλλιτεχνικής έκφρασης πρέπει να σέβεται τις κοινωνικές, δημοκρατικές και πολιτιστικές προτεραιότητες και να μην υποκύπτει σε οικονομικές απαιτήσεις.
«Η προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκύψει στο διεθνές εμπόριο και σε συμφωνίες επενδύσεων», τονίζει η Δ.Ο.Δ., προσθέτοντας ότι «είναι καιρός για τα κράτη μέλη να αναλάβουν μια ρητή υποχρέωση να υποστηρίξουν τους δημιουργούς και να επιβάλουν την προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων στη διατύπωση της Συνθήκης».