Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

7 Μαΐου 2013

Η έννοια της δημοσιογραφίας ως δημόσιου αγαθού θα είναι το κεντρικό θέμα στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Βελγίου Verviers, από τις 13 έως τις 15 Μαΐου. Θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 80 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων από 28 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ψηφίσματα που θα υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης θα καθορίσουν  το έργο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΔ για τα επόμενα τρία χρόνια σε θέματα που αφορούν τον αγώνα κατά της συνεχούς επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων και ειδικότερα των αυτοαπασχολούμενων, την υπεράσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων τους, την προστασία του ευρωπαϊκού ραδιοτηλεοπτικού μοντέλου, που ισορροπεί μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης, καθώς και την διασφάλιση της ποιοτικής ενημέρωσης σε έναν κόσμο όπου ο καθένας μπορεί γίνει δημοσιογράφος.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνεται και η συζήτηση σχετικά με την  εκστρατεία υπέρ της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία εγκαινιάστηκε το 2010, από τη Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ στην Κωνσταντινούπολη.

 Η Γενική Συνέλευση του 2013 είναι ορόσημο στην ιστορία της ΕΟΔ, καθώς πραγματοποιείται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επίσημη αναγνώριση της Ομοσπονδίας ως Οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βάση τη βελγική νομοθεσία. Όπως ισχύει για την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) –το διευρυμένο όργανο υπό το οποίο λειτουργεί η ευρωπαϊκή ομοσπονδία–, η ΕΟΔ είναι πλέον σε θέση να αναζητεί εναλλακτική χρηματοδότηση για τις δραστηριότητές της

Επίσης, η  φετινή γενική συνέλευση της ΕΟΔ θα εκλέξει νέα Εκτελεστική Επιτροπή και Προεδρείο. Περισσότεροί από τους μισούς συμμετέχοντες στην απερχόμενη Επιτροπή δεν θα επανέλθουν με νέα θητεία. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος Άρνε Κένιγκ και ο αντιπρόεδρος Φιλίπ Λερούθ.

 

  

Facebook Twitter