Γαλλία: Ο Τύπος δικαιούται να αντικρούει απόψεις

7 Οκτωβρίου 2003

Γάλλος συγγραφέας που ισχυρίστηκε σε βιβλίο του ότι η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι αεροπλάνο ουδέποτε έπεσε στο Πεντάγωνο, έχασε την αγωγή που είχε εγείρει εναντίον εφημερίδας που τον αποκάλεσε “αισχροκερδή” και “ψεύτη”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας, το δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε την αγωγή για δυσφήμηση με την οποία ο Thierry Meyssan αξίωνε 25.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση από την εφημερίδα Liberation.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η κριτική που άσκησε η εφημερίδα ενάντια στην θεωρία και τον χαρακτήρα του Meyssan προστατεύεται από τις συνταγματικές διατάξεις για την ελευθερία του Τύπου, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος των δημοσιογράφων -καθώς και του ευρύτερου κοινού – να αντικρούσουν την αμφιλεγόμενη άποψη του συγγραφέα.

Η Liberation είχε δημοσιεύσει τρία άρθρα την άνοιξη του 2002, όπου αποκάλεσε “ανοησίες” τους ισχυρισμούς του Meyssan στο μπεστ σέλερ “L’Effroyable Imposture” (Το Μεγάλο Ψέμα)

 

Facebook Twitter