Φωτογραφική έκθεση στην Κοζάνη για τα είκοσι χρόνια από τον σεισμό του 1995

4 Μαΐου 2015

 

Είκοσι χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που έπληξε την Κοζάνη και τα Γρεβενά στις 13 Μαΐου 1995, φωτογραφίες, μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό ανασυνθέτουν στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης την περιπέτεια του τόπου και των ανθρώπων του, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον Εγκέλαδο.

Περισσότερες από 100 φωτογραφίες των φωτοειδησεογράφων Γιώργου και Νίκου Γιακουμίδη συγκροτούν τον κορμό της έκθεσης με τίτλο «Κοζάνη-Γρεβενά 1995: Στο χάσμα του Σεισμού», που οργανώνουν από κοινού η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης.

Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Ιστορικο-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης από τις 11 ως τις 17 Μαΐου (ώρες: 09.00-13.30 και 17.00 -21.00).

Με κέντρο το αδημοσίευτο, στο μεγαλύτερο μέρος του, φωτοειδησεογραφικό υλικό των Γιώργου και Νίκου Γιακουμίδη, που αποτύπωσαν φωτογραφικά τις καταστροφές στην Κοζάνη και τα Γρεβενά για ελληνικά αλλά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης, η διοργάνωση θα ανασυνθέσει το χρονικό της περιόδου. Όχημα θα είναι η προσέγγιση τοπικών δημοσιογράφων, ανταποκριτών πανελλαδικών εφημερίδων,  πρωτοσέλιδα της εποχής, αλλά και σειρά από μαρτυρίες-συνεντεύξεις προσώπων από κοινωφελείς υπηρεσίες και οργανισμούς που κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες ενός σεισμού ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και άφησε άστεγους χιλιάδες ανθρώπους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 στις 19.00, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης. Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Αναστάσιος Φωκιανίδης, οι φωτορεπόρτερ Γιώργος και Νίκος Γιακουμίδης, και θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι του Δήμου Κοζάνης και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Το Σάββατο 16 Μαΐου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο Βιωματικό-Διαδραστικό Εργαστήριο, με ομιλητές τους φωτορεπόρτερ, τους δημοσιογράφους και τους ανθρώπους από κοινωνικές υπηρεσίες που συνέδραμαν στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες στον σεισμό της 13ης Μαΐου 1995.

Την επιμέλεια της έκθεσης και τον συντονισμό των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιό της έχει ο δημοσιογράφος Κώστας Δαβάνης.

 

Facebook Twitter