Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Ψήφισμα για το Ασφαλιστικό και νέα διοίκηση

5 Μαΐου 2016

Το σύνολο των Ενώσεων Συντακτών απ’ όλη την Ευρώπη, που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Σαράγεβο, 25-26 Απριλίου), καταδίκασαν τη βίαιη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος των δημοσιογράφων που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποί τους  υιοθέτησαν ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΟΕΣΥ: 

Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που συγκαλείται στο Σαράγεβο, στις 25-26 Απριλίου:

Λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που εισήχθη στο Κοινοβούλιο στις 20 Απριλίου,

Επισημαίνοντας ότι στις προβλέψεις του σχεδίου αυτού περιλαμβάνονται:

• Η κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων των Ελλήνων δημοσιογράφων, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τη χώρα, εφόσον δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της.

• Η ακύρωση του βασικού πόρου που χρηματοδοτεί τα εν λόγω ασφαλιστικά ταμεία απαλλάσσοντας το κράτος από μερίδιο χρηματοδότησης που δεν μπορεί να αναλάβει.

• Η υποχρεωτική αξιοποίηση των πλεονασμάτων τους για να εξυπηρετηθεί το εξ ορισμού ελλειμματικό ενιαίο ταμείο που δημιουργείται.

Συνυπολογίζοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα εξοντώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα ενός κλάδου που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια ανεργία, δεν έχει συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πλήττεται από το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας.

ΚΑΛΕΙ την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΔ να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους αγώνες των Ελλήνων δημοσιογράφων, ώστε:

• Να αποσυρθεί το εξοντωτικό για τον κόσμο της εργασίας ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

• Να διατηρηθεί η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών οργανισμών που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

• Να διασφαλιστεί ο πόρος χρηματοδότησης των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης δημοσιογράφων.

Όλα τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΟΔ είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της (www.europeanjournalists.org).

Η Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ στο Σαράγεβο εξέλεξε επίσης τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή της για την τριετία 2016-2019. Σε αυτήν η Ελλάδα εκπροσωπείται για μιαν ακόμη φορά διά της ΕΣΗΕΜ-Θ (όπως ισχύει από το 2004), καθώς ο υποψήφιος που υπέδειξε, με την υποστήριξη των άλλων Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Η πλήρης σύνθεση της νέας διοίκησης της ΕΟΔ είναι η ακόλουθη: Πρόεδρος: Mogens Blicher Bjerregård (Δανία), Αντιπρόεδρος: Nadezda Azhgikhina (Ρωσία).  Μέλη: Anna del Freo (Ιταλία), Marijana Camovic (Μαυροβούνιο) Andreas Bittner (Γερμανία), John Barsby (Βρετανία), Γιάννης Κοτσιφός (Ελλάδα),  Luis Menendez (Ισπανία) Urs Thalmann (Ελβετία).

 

Facebook Twitter