Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζουν τις επιθέσεις σε ΕΣΗΕΜ-Θ και Δημοτικά ΜΜΕ

21 Δεκεμβρίου 2017

Ανακοίνωση

της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για τις επιθέσεις σε ΕΣΗΕΜ-Θ και Δημοτικά ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ- ΔΟΔ) καταδικάζουν τις επιθέσεις που έγιναν στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη εναντίον της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας –Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης.

Σήμερα το πρωί, τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ δέχτηκαν επίθεση από περίπου δέκα άγνωστους  κουκουλοφόρους. Οι εισβολείς απείλησαν το προσωπικό και του ζήτησαν να μην μετακινηθεί, καθώς «θα πραγματοποιηθεί τώρα μία παρέμβαση». Στη συνέχεια κατέστρεψαν δύο υπολογιστές, μια συσκευή τηλεόρασης κι άλλον εξοπλισμό γραφείου όπως έναν εκτυπωτή, προτού εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις. Όπως ενημερώθηκε η ΕΟΔ από την ΕΣΗΕΜ-Θ, η Αστυνομία διεξάγει έρευνα για το συμβάν.

Χθες (20/12/2017) ομάδα αγνώστων, πιθανότατα η ίδια, επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις των Δημοτικών Μέσων της Θεσσαλονίκης, TV100 και FM100. Οι κουκουλοφόροι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο που στεγάζει τα δύο τοπικά Μέσα. Δεν κατόρθωσαν να πάνε πέρα από την είσοδο, ωστόσο έσπασαν τζαμαρίες και προκάλεσαν βλάβες σε οχήματα των Μέσων που ήταν σταθμευμένα έξω από το κτήριο. Ένας εργαζόμενος χτυπήθηκε με λοστό και μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομείο. Οι είκοσι κουκουλοφόροι πέταξαν επίσης μπογιές και φυλλάδια με συνθήματα εναντίον των δημοσιογράφων: «Για κάθε Δελτίο των οκτώ ένα σπασμένο τηλεοπτικό σταθμό» και «Ρουφιάνοι δημοσιογράφοι». Παρόμοια φυλλάδια βρέθηκαν σήμερα πεταμένα και στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Η ΕΟΔ και η ΔΟΔ εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην Ένωση-μέλος τους στη Θεσσαλονίκη, όπως και στους εργαζόμενους της TV100 και του FM100. ΟΙ δύο Ομοσπονδίες θα ειδοποιήσουν για τα γεγονότα την Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης  για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από την είδηση γι’ αυτή την απαράδεκτη και δίχως προηγούμενο επίθεση στην Ένωση-μέλος μας στη Θεσσαλονίκη, την ΕΣΗΕΜ-Θ. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί σε οποιαδήποτε από τις Ενώσεις  Συντακτών στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher Bjerregard. «Οι επιθέσεις σε δημοσιογραφικές Οργανώσεις ισοδυναμούν με επιθέσεις εναντίον όλων των δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος της ΔΟΔ, Philippe Leruth, δήλωσε: «Η επίθεση αυτή απειλεί την ελευθερία των Ενώσεων και την ελευθερία της Έκφρασης, που είναι θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας. Όσοι επιτέθηκαν στους συναδέλφους μας της ΕΣΗΕΜ-Θ και των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης επιδιώκουν να τους κάνουν να σιωπήσουν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα το επιτύχουν. Η ΔΟΔ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους Έλληνες συναδέλφους και ζητεί από τις Αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση και τιμωρήσουν αυστηρά τους υπεύθυνους αυτών των επιθέσεων.

Facebook Twitter