Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων: 24 νεκροί δημοσιογράφοι από την αρχή του έτους

8 Οκτωβρίου 2003

 

Εικοσιτέσσερις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους σ’ ολόκληρο τον κόσμο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, και οι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν θύματα αντιποίνων για το ρεπορτάζ τους, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Πρώτη χώρα σε επιβεβαιωμένες δολοφονίες δημοσιογράφων αναδεικνύεται το Ιράκ (12 νεκροί), δεύτερη η Κολομβία (3 νεκροί), το Ισραήλ και οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην τρίτη θέση (από δύο νεκρούς), και ακολουθούν οι εξής χώρες με έναν νεκρό η καθεμία: Ακτή Ελεφαντοστού, Βραζιλία, Γουατεμάλα και το Πακιστάν.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της οργάνωσης, Ann Cooper, εκκρεμούν άλλες 13 υποθέσεις ύποπτων θανάτων που είναι υπό έρευνα. Η Επιτροπή, που δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του Τύπου και το επίπεδο της ελευθερίας της ενημέρωσης ανά την υφήλιο, αναφέρει περίπου 500 περιπτώσεις επιθέσεων, φυλακίσεων, λογοκρισίας και παρενοχλήσεων δημοσιογράφων σε 140 χώρες.

 

Facebook Twitter