Επίθεση στα Δημοτικά ΜΜΕ με ψευδορεπορτάζ

15 Ιουνίου 2021

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ διαπιστώνει με ανησυχία ότι σε ΜΜΕ δημοσιεύονται με τη μορφή ρεπορτάζ, και μάλιστα με πανομοιότυπες διατυπώσεις, απόψεις προσώπου που επιχείρησε να δραστηριοποιηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις απόψεις αυτές προτείνεται να πουληθούν ή να κλείσουν τα δημοτικά  ΜΜΕ, και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά χαρακτηρίζονται τοποθετημένοι από τις εκάστοτε δημοτικές Αρχές.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει ότι:

Το δικαίωμα καθενός να διατυπώνει δημοσίως την άποψή του είναι σεβαστό και αναφαίρετο, και τα ΜΜΕ είναι απολύτως ελεύθερα να φιλοξενούν όποια άρθρα γνώμης επιλέγει το δημοσιογραφικό δυναμικό τους.

Ωστόσο, η αυτούσια μεταφορά απόψεων με τρόπο που δίνει στο κοινό την ψευδή εντύπωση ότι είναι ρεπορτάζ και προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας αποτελεί παράβαση των κανόνων δεοντολογίας του επαγγέλματος. Πολύ περισσότερο, αν μεταξύ των ενδιαφερομένων να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους και της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ που τους δίνουν βήμα με τέτοιον τρόπο υπάρχουν εμπορικού τύπου συναλλαγές.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει επίσης σε όλους τους συναδέλφους που έχουν θέση ευθύνης ότι οφείλουν να αντιστέκονται σε τέτοιες πρακτικές, όταν ιδιοκτήτες των ΜΜΕ επιχειρούν να τις επιβάλουν. Ακόμη περισσότερο, όταν στο στόχαστρο βρίσκεται ένα δημόσιο ΜΜΕ όπως η TV100, με πολυετή προσφορά στη δημόσια ενημέρωση.

Facebook Twitter