Στον συγγραφέα Σάκη Σερέφα ήταν αφιερωμένη η δέκατη εκδήλωση της σειράς με γενικό τίτλο «Επίμονοι Θεσσαλονικείς». που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Η βραδιά της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου εξελίχτηκε σε μια συνάντηση αγαπημένων φίλων και σημαντικών μορφών της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης, ενώ όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Ιδρύματος απόλαυσαν τις ζωογόνες εκπλήξεις που επιφύλαξε ο τιμώμενος…
Προλογίζοντας την εκδήλωση, η αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ και ο γενικός γραμματέας του, Τάσος Ρέτζιος, αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπόλιασε στη Θεσσαλονίκη η γραφή του Σάκη Σερέφα και τον παρουσίασαν με την προβολή ενός βίντεο – συνέντευξης του ίδιου από παλαιότερη εκπομπή.
Στη συνέχεια, ο αρχιτέκτονας, φωτογράφος και συγγραφέας Άρις Γεωργίου μίλησε με γλαφυρό κι εύσχημο τρόπο για τη συγγραφική παρουσία του Σερέφα, χαρακτηρίζοντας τον… τζαζ μορφή! Από την άλλη, ο θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου (ένας ακόμη… Επίμονος Θεσσαλονικεύς) μίλησε για τα θεατρικά έργα του Σερέφα και ιδιαίτερα γι αυτά στα οποία συνεργάστηκαν για το ανέβασμά τους στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης».
Ο ίδιος ο Σάκης Σερέφας επέλεξε να μιλήσει σχολιάζοντας με τον δικό του τρόπο παλιές φωτογραφίες της παραλίας της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του σημείου στο οποίο τώρα βρίσκεται το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ! Εστίασε, όμως, στην ανθρώπινη παρουσία και δήλωσε αιώνια ξαφνιασμένος στη σκέψη ότι τα ίδια μέρη τα έχουν περπατήσει τόσοι και τόσοι στο παρελθόν…
Για το τέλος, ο συγγραφέας διάβασε με μοναδικά θεατρικό τρόπο το απολαυστικό ανέκδοτο θεατρικό μονόλογο με τίτλο Ο Ταραντίνο στο Βαρδάρη, χαρίζοντας ένα ακόμη ιδιαίτερο κείμενο στους παρόντες.
Τη βράβευση με το μετάλλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ στον Σάκη Σερέφα κλήθηκε να κάνει ο τέως αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Ηλίας Κουτσούκος, ο οποίος πλέον είναι πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Οι «Επίμονοι Θεσσαλονικείς» είναι προσωπικότητες που με την προσήλωσή τους στην παραγωγή έργου μέσα στο ασταθές (άλλοτε γόνιμο κι άλλοτε εχθρικό) περιβάλλον της νεότερης Θεσσαλονίκης κόμισαν χαρακτηριστικά στοιχεία στο πρόσωπο της και, με μια διαδικασία αλληλεπίδρασης, συνάρτησαν με αυτήν τη δική τους ταυτότητα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στον κύκλο αυτό ο εκδότης του περιοδικού «Εντευκτήριο» Γιώργος Κορδομενίδης, ο φωτοειδησεογράφος Γιάννης Κυριακίδης, ο αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου, ο μουσικός και συγγραφέας Σάκης Παπαδημητρίου, ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούδας, οι Γιατροί του Κόσμου (πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης).