Έπεσαν στο καθήκον 121 δημοσιογράφοι το 2012

10 Ιανουαρίου 2013

 

Το 2012 ήταν από τις πιο αιματηρές χρονιές για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ανά την υφήλιο, που θρήνησαν 121 νεκρούς, θύματα στοχευμένων επιθέσεων ή διασταυρούμενων πυρών, σύμφωνα με την ετήσια ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).

Η Ομοσπονδία προειδοποίησε ότι αυτά τα φρικτά νούμερα είναι αποτέλεσμα της συστηματικής αποτυχίας των κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Εθνών να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους έναντι των δημοσιογράφων, διασφαλίζοντας το θεμελιώδες δικαίωμά τους στη ζωή.

«Ο αριθμός των νεκρών για το 2012 αποτελεί ένα κατηγορητήριο προς τις κυβερνήσεις που διατυπώνουν κενές υποσχέσεις για την προστασία των δημοσιογράφων, αλλά έχουν επανειλημμένα αποτύχει να σταματήσουν τη σφαγή τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο υψηλότατος αριθμός νεκρών δημοσιογράφων έχει γίνει σταθερό χαρακτηριστικό της τελευταίας δεκαετίας, κατά την οποία η συνήθης αντίδραση από τις κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη ήταν λίγα λόγια καταδίκης, μια βιαστική έρευνα και ένα αδιάφορο σήκωμα των ώμων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΔ, η οποία από το 1990 δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις για τον αριθμό των δημοσιογράφων και εργαζόμενων στον Τύπο που χάνουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, 121 άτομα σκοτώθηκαν το 2012 από στοχευμένες επιθέσεις, βομβιστικές επιθέσεις και διασταυρούμενα πυρά, σημαντική περισσότεροι από τα 107 θύματα που καταγράφηκαν το 2011. Επιπλέον, τριάντα εργαζόμενοι στον Τύπο σκοτώθηκαν το 2012 σε ατυχήματα ή έχασαν τη ζωή τους από ασθένεια ενώ εργάζονταν, έναντι των 20 αντίστοιχων περιπτώσεων το 2011.

Η Συρία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ΔΟΔ με τις πιο επικίνδυνες χώρες για τα ΜΜΕ το 2012. Στη Σομαλία τα αυξημένα περιστατικά βίας και ανομίας έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πεδίο θανάτου για τους εργαζόμενους στον Τύπο, ενώ το οργανωμένο έγκλημα στο Μεξικό και οι αντάρτες στο Πακιστάν είναι οι αιτίες για τον μεγάλο αριθμό θανάτων δημοσιογράφων σε αυτές τις χώρες.

Η Ομοσπονδία δήλωσε ότι, ως επί το πλείστον, τα θύματα είχαν στοχοποιηθεί λόγω της εργασίας τους και με τη σαφή πρόθεση να σιωπήσουν. Αυτό το σταθερό εύρημα στις ετήσιες εκθέσεις της ΔΟΔ φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων και την τιμωρία εκείνων που ευθύνονται για τη βία κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ στη Βιέννη, όπου εγκαινιάστηκε επίσημα το σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και για το θέμα της ατιμωρησίας, η ΔΟΔ απηύθυνε έκκληση να αποδοθούν ευθύνες για υποθέσεις που αφορούν περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι «το νέο σχέδιο δράσης του ΟΗΕ είναι η τελευταία ευκαιρία».

«Αναμένουμε τώρα την εφαρμογή του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το καθεστώς ατιμωρησίας», πρόσθεσε η Μπεθ Κόστα, Γενική Γραμματέας της ΔΟΔ. «Η κατάσταση είναι απελπιστική, και η αδράνεια δεν αποτελεί πλέον επιλογή».

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, η ΔΟΔ κατέγραψε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με δολοφονίες δημοσιογράφων και εργαζόμενων του Τύπου για το 2012:

Θάνατοι από στοχευμένες επιθέσεις, βομβιστικές επιθέσεις και περιστατικά διασταυρούμενων πυρών: 121

Θάνατοι από ατυχήματα και ασθένειες: 30

Σύνολο: 151

Η πλέον θανατηφόρα περιοχή για τους δημοσιογράφους το 2012 ήταν η Μέση Ανατολή και Αραβικός Κόσμος με 47 θύματα, ενώ η Συρία είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων στην περιοχή με 36 νεκρούς.

Μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων είναι: Συρία: 35, Σομαλία: 18, Πακιστάν: 10, Μεξικό: 10, Φιλιππίνες: 5, Ιράκ: 5. 

Ο κατάλογος των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων του Τύπου που σκοτώθηκαν το 2012 είναι διαθέσιμος εδώ

Facebook Twitter