Επαναφορά σε συνδικαλιστικά δικαιώματα του… 19ου αιώνα

7 Νοεμβρίου 2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ με ομόφωνη απόφασή του καταγγέλλει μια ακόμη κυβερνητική ολίσθηση στον κατήφορο του αυταρχισμού και των αντιδημοκρατικών επιδόσεων, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που κορυφώνονται μετά και την ουσιαστική κατάργηση της Διαιτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας – χωρίς να διαψευσθούν – η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επιβάλλουν Διεθνείς Συμβάσεις και το Σύνταγμα, αλλά σχεδιάζει την επαναφορά των συνθηκών που επικρατούσαν για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα κατά τον 19ο αιώνα. Η κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας, οι περιορισμοί στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος, η άρση της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών και της συνδικαλιστικής δράσης τίθενται όλο και πιο έντονα στον προγραμματισμό των προσεχών δράσεων του υπουργείου Εργασίας.
Κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης 87/48, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, θέτει ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της νομιμότητάς της, τη συμφωνία της απόλυτης πλειοψηφίας των εργαζομένων για την κήρυξή της και το διπλασιασμό του χρόνου προειδοποίησης του εργοδότη, όταν γίνεται δεκτό ως νόμιμο το αποτέλεσμα ψηφοφοριών στη Βουλή με την παρουσία ελαχίστων Βουλευτών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μέτρα που προοιωνίζονται την ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση των Δικαστηρίων στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, κατά την άσκηση ακόμη και αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος που τους είχε αναγνωρισθεί, για τη χρησιμοποίηση της απεργίας ως διαπραγματευτικού μέσου πίεσης, για την κατάρτιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη συνομολόγηση των όρων αμοιβής και εργασίας και την προστασία της απασχόλησης γενικότερα.
Καλούμε την Κυβέρνηση να απόσχει από κάθε τέτοια ενέργεια και να επαναφέρει τους θεσμούς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει καταργήσει.
Ταυτόχρονα καλεί τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση για τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

 

Facebook Twitter