ΕΟΔ: Στο περιθώριο του ευρωπαϊκού ραδιοτηλεοπτικού πεδίου η Ελλάδα

21 Νοεμβρίου 2013

 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) με μεγάλη ανησυχία επισημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγηθεί στο περιθώριο του ευρωπαϊκού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Διανύουμε ήδη τον έκτο μήνα από τότε που η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε βίαια τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΕΡΤ, οδηγώντας στην ανεργία 2.600 εργαζόμενους, και το μόνο που έχει κατορθώσει είναι να θέσει σε παρατεταμένη λειτουργία ένα ενδιάμεσο σχήμα με προδιαγραφές που δεν αντιστοιχούν σε κανένα ευρωπαϊκό πρότυπο όσον αφορά την ανεξαρτησία, την πολυφωνία, την κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο.

Οι ανησυχίες της ΕΟΔ πολλαπλασιάστηκαν έπειτα από συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και εκπρόσωποι των ελληνικών Ενώσεων με τον πρόεδρο της EBU, JeanPaul Philippot. «Το ενδιάμεσο σχήμα με την επωνυμία ΔΤ οπωσδήποτε δεν είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δεν είναι και ούτε μπορεί να γίνει μέλος της EBU. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα δε θα εκπροσωπηθεί στην Γενική Συνέλευση της EBU, τον Δεκέμβριο στη Γενεύη», ξεκαθάρισε ο κ. Philippot.

«Ασκούμε σε εβδομαδιαία βάση πίεση στους Έλληνες αρμόδιους για την δημιουργία του φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, της ΝΕΡΙΤ, να μας πουν ποια ακριβώς θα είναι η σύνθεσή του, πόσοι σταθμοί θα λειτουργούν και με ποιο πρόγραμμα, αλλά δεν παίρνουμε σαφείς απαντήσεις», είπε ο ίδιος.

Δικαιολόγησε επίσης τους φόβους και τις επιφυλάξεις που διατύπωσε για την αξιοπιστία και την επάρκεια των κυβερνητικών ενεργειών ο εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, Νίκος Τσιμπίδας, που συμμετείχε στη συνάντηση.

«Συμμεριζόμαστε πολλούς από τους φόβους σας για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ. Ασκούμε πίεση για να προχωρήσει το συντομότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν σχηματιστεί κάτι που δε θα πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, θα αντιδράσουμε», είπε ο πρόεδρος της EBU, ενώ καταδίκασε απερίφραστα την επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αθήνας: «Αστυνομικές δυνάμεις και όπλα  δεν έχουν θέση σε δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς».

«Για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων είναι σαφές ότι η υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλέορασης στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις κακής ευρωπαϊκής πρακτικής, καθώς συνδυάζει καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, αδιαφανείς διαδικασίες, ενέργειες αυταρχισμού, και –πάνω απ’ όλα– περιφρόνηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενημέρωσης», δήλωσε ο Τζον Μπάρσμπι, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΟΔ για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

«Για τους λόγους αυτούς, ενόψει και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, η ΕΟΔ θα εντείνει την προσπάθειά της να αποκατασταθούν οι προδιαγραφές λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα και να μη θιγούν περαιτέρω τα δικαιώματα των πρώην εργαζομένων στην ΕΡΤ», πρόσθεσε ο Γιάννης Κοτσιφός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΔ.

 

 

 

Facebook Twitter