ΕΟΔ και ΔΟΔ χαιρετίζουν την ψήφιση της Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα

14 Σεπτεμβρίου 2018

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Οδηγία για το Copyright στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (DSM),  ένα μεγάλο βήμα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζει αυτή την ψήφιση που έχει καθοριστική σημασία για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν τα προς το ζην από την εργασία τους και τη δυνατότητα να καλύπτουν τα γεγονότα χωρίς εξαρτήσεις.  Η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών κοινωνιών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν με 438 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 39 αποχές την έκθεση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου JURI, που αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδηγία Copyright στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.  Το κείμενο της Οδηγίας στήριξαν χιλιάδες συγγραφείς και δημιουργοί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων δημοσιογραφικών Ενώσεων μελών της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, οι οποίες κινητοποιήθηκαν και συνέβαλαν για να εγκριθεί η έκθεση JURI και να καταρριφτούν οι αναλήθειες και οι φοβικές ιστορίες, που  προήλθαν από τις εταιρίες δεσπόζουσας θέσης του Διαδικτύου.

Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζουν το γεγονός ότι σύμφωνα με το Αρθρο 11 της έκθεσης του κοινοβουλίου, θα διανέμονται δίκαια μεταξύ δημοσιογράφων και εκδοτών τα οφέλη, τα οποία στο μέλλον θα απορρέουν από το συγγενές δικαίωμα των εκδοτών. Επιπλέον το “τρίγωνο της διαφάνειας”, όπως αποκαλείται, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο κεφάλαιο 3 (άρθρα 14-16), αποτελεί σημαντικό βήμα για τους δημοσιογράφους και τους συγγραφείς, οι οποίοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη δουλειά τους και στην αμοιβή που θα λαμβάνουν για τη χρήση του έργου τους.

Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη εισάγεται η υποχρέωση ενημέρωσης για την εκμετάλλευση του δημοσιογραφικού έργου και για τα έσοδα που προκύπτουν από αυτή. Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι γενικά σε αυτό τον τομέα,  δεν τηρούντο οι ανάλογοι μηχανισμοί. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ενημερώνονται όταν γίνεται χρήση της δουλειάς τους, όπως και για τα έσοδα που προκύπτουν είτε πρόκειται για χρήση στο διαδίκτυο, είτε σε έντυπα, ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις ή για όποια άλλη χρήση.  Επιπλέον οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν  περαιτέρω αμοιβή για την εκμετάλλευση της δουλειάς τους, όταν παραβιάζονται οι όροι της αρχικής σύμβασης που έχουν υπογράψει.  Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις όποιες διαφορές προκύψουν είτε μέσω μηχανισμού διαμεσολάβησης ή στα δικαστήρια, όπως οι ίδιοι επιλέξουν. Και έχει ιδιαίτερη σημασία σε ανάλογες περιπτώσεις, να  έχουν τη δυνατότητα εκπροσώπησης από τα συνδικαλιστικά σωματεία, στα οποία ανήκουν.

Ο Mogens Blicher Bjerregard, Πρόεδρος της ΕΟΔ δήλωσε:

«Παρά την εκστρατεία προπαγάνδας που εξαπέλυσαν τα μονοπώλια της τεχνολογίας,  οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες του ευρωπαϊκού τομέα της δημιουργίας κατόρθωσαν από κοινού να πείσουν τους ευρωβουλευτές να στηρίξουν τους δημιουργούς. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Τώρα πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε., να καθιερώσουν επιπλέον δικαιώματα για τους δημιουργούς περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, και επιπλέον υποχρεώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες».

Ο  Anthony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε την έγκριση της Οδηγίας DSM από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη προστασία των δικαιωμάτων, που για πολλά χρόνια παραβιάζουν οι γίγαντες της τεχνολογίας. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης να συμφωνήσει με όλους τους όρους αυτής της Οδηγίας».

Facebook Twitter