Ενώσεις και κόμματα για την επίθεση στην ΕΣΗΕΜ-Θ

22 Δεκεμβρίου 2017

Ανακοίνωση ΠΟΕΣΥ

Αποτροπιασμό και αγανάκτηση εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για τη σημερινή άνανδρη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας–Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης-μέλους μας, ομάδα αγνώστων με καλυμμένα  πρόσωπα εισέβαλε στο κτίριο γύρω στις 12 το μεσημέρι και αφού ακινητοποίησε με απειλές τους εργαζόμενους της γραμματείας που ήταν παρόντες προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε γραφεία και εξοπλισμό.

Οι κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν στοχευμένα στον όροφο όπου στεγάζεται η γραμματεία της Ένωσης και ζήτησαν απειλητικά από τους εργαζόμενους να μην κινηθούν επειδή θα εξελιχθεί “μια παρέμβαση υπέρ των φυλακισμένων”. Στη συνέχεια κατέστρεψαν εξοπλισμό στα γραφεία του ορόφου (υπολογιστές, τηλεόραση, φωτοτυπικά) και τράπηκαν σε φυγή.

Οι βίαιες εισβολές στην ΕΣΗΕΜ-Θ και στα δημοτικά ΜΜΕ το προηγούμενο βράδυ, αποδεικνύουν ότι υπάρχει οργανωμένη επιχείρηση τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου, η οποία θα καταγγελθεί στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Η ΠΟΕΣΥ ενώνει τη φωνή της με την ΕΣΗΕΜ-Θ, ζητώντας από τις αρχές να προστατεύσουν τον κόσμο της Ενημέρωσης από κάθε ανάλογη ενέργεια και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη όσους φέρουν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

 

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση στα γραφεία της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη.

Οι γνωστοί-άγνωστοι με καλυμμένα πρόσωπα μπήκαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, τρομοκράτησαν τους υπαλλήλους, κατέστρεψαν ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αποχώρησαν, αφού προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.

Η επίθεση έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής παρόμοιας επίθεσης κατά των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης TV100 και FM100 της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για επιθέσεις τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, οι οποίες αντιμάχονται τον πλουραλισμό, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και τη συνδικαλιστική δράση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

 

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη επίθεση που σημειώθηκε στα γραφεία της αδελφικής Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης.

Οι κουκουλοφόροι, με βάση τις αναφορές των συναδέλφων της ΕΣΗΕΜ – Θ, κινήθηκαν οργανωμένα, με στόχο την τρομοκράτηση του δημοσιογραφικού κόσμου. Στο διάβα τους προξένησαν σημαντικές φθορές και βανδαλισμούς στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της αδελφικής Ένωσης.

Είχε προηγηθεί χθες επίθεση ομάδας αγνώστων στις εγκαταστάσεις των Δημοτικών Μέσων της Θεσσαλονίκης, TV100 και FM100. Οι κουκουλοφόροι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο που στεγάζει τα δύο τοπικά Μέσα. Δεν κατόρθωσαν να πάνε πέρα από την είσοδο, ωστόσο έσπασαν τζαμαρίες και προκάλεσαν βλάβες σε οχήματα των Μέσων που ήταν σταθμευμένα έξω από το κτήριο.

Ένας εργαζόμενος χτυπήθηκε με λοστό και μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομείο. Οι είκοσι κουκουλοφόροι πέταξαν επίσης μπογιές και φυλλάδια με συνθήματα εναντίον των δημοσιογράφων:

Η ΕΣΗΕΘΣτΕΕ ενώνει τη φωνή της με αυτήν της ΕΣΗΕΜ – Θ και ξεκαθαρίζει προς τους κουκουλοφόρους, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση, πως οι δημοσιογράφοι δεν τρομοκρατούνται και δεν εκβιάζονται. Υπηρετούν με συνέπεια το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία και με γνώμονα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, θα συνεχίσουν να πορεύονται.

Τέλος, καλεί τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας να μεριμνήσουν για την ανακάλυψη και τη σύλληψη των δραστών ώστε αυτοί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ

 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδικάζει τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες εναντίον της πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ, εργαζομένων και εξοπλισμού της Δημοτικής Τηλεόρασης και του κτιρίου της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Τέτοιες επιθέσεις σε χώρους οι οποίοι συμβολίζουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ελευθερία του Τύπου, μόνον ως επιθέσεις εναντίον της Δημοκρατίας μπορούν να χαρακτηριστούν.

Όταν μάλιστα στρέφονται και εναντίον ανθρώπων –όπως συνέβη με τον εργαζόμενο στη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης και Θεάματος- εκτός από επικίνδυνες είναι και εγκληματικές.

Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να εντοπίσουν άμεσα τους δράστες και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

Το γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

 

Ανακοίνωση Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει με βδελυγμία και αποτροπιασμό τη βάρβαρη και βάναυση επίθεση, από άγνωστους τραμπούκους-κουκουλοφόρους, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ Θεσσαλονίκης. Τέτοιες κατάπτυστες βίαιες συμπεριφορές-με δεδομένο ότι προηγήθηκε ανάλογη επίθεση στα δημοτικά ΜΜΕ-συνιστούν οργανωμένη επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου. Αποτελούν συνάμα όνειδος για τον πολιτικό πολιτισμό, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία στο σύγχρονο κόσμο.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή της με τις φωνές της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, στέκεται στο πλευρό της ΕΣΗΕΜ-Θ και όλων των συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και καλεί τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν πάραυτα εντοπίζοντας και διώκοντας όλους όσοι ενέχονται στην πιο πάνω βαρβαρότητα. Η ΕΣΚ καλεί ακόμη τις αρμόδιες αρχές όπως προστατεύσουν τον κόσμο της ενημέρωσης από ανάλογες βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, η απρόσκοπτη ενημέρωση του πολίτη είναι θεμελιώδεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η δημοκρατία σε μια ευνονούμενη πολιτεία. Ορθώς ενημερώθηκε η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, αναφορικά με τα πιο πάνω καταδικαστέα γεγονότα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην προσπάθειά σας να στηρίξετε την επαγγελματική σας ακεραιότητα, ελευθερία και αξιοπρέπεια έχετε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Δ.Σ. και όλων των μελών της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

 

Ανακοίνωση ΕΠΗΕΘ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης και Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης καταδικάζει απερίφραστα τις άνανδρες επιθέσεις κουκουλοφόρων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δύο ημέρες στα γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. και στα Δημοτικά Μ.Μ.Ε. οι οποίες αποτελούν οργανωμένη προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης του δημοσιογραφικού κόσμου.

Η Ε.Π.Η.Ε.Θ. εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις απρόκλητες βίαιες επιθέσεις και ζητάει από τις αρμόδιες αρχές να προστατεύσουν τον κόσμο της ενημέρωσης από τέτοιου είδους ενέργειες προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στον μέλλον.

Το Δ.Σ. της ΕΠΗΕΘ

Facebook Twitter